Mileram torta: 'Cheesecake' koji to nije
Osvježavajući okus i izgled omiljenog Cheesecake-a dočarava ova torta koju možete napraviti bez mnogo truda.
Za prhko tijesto potrebno vam je:
- 250 gr glatkog brašna
- 100 gr šećera
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- 80 gr maslaca
Za fil pripremite:
- 0,5 dcl mlijeka
- 2 pudinga od vanilije
- 200 gr šećera
- 800 gr milerama
- Voće po želji i preljev za torte
Od sastojaka za tijesto umijesimo prhko tijesto i ostavimo u frižider na hlađenje oko 45 minuta. U pola litre mlijeka skuhamo puding od vanilije sa 200 gr. šećera, i u vrelo dodamo mileram. U kalup promjera 26-28 cm, koji smo prethodno obložili masnim papirom ili margarinom i brašnom, stavimo tijesto. Tijesto se može oblikovati mokrim rukama. Zatim stavimo fil, na kojij utisnemo voće (npr. kupine, maline, jagode...)
Pečemo u pećnici zagrijanoj na 170 stepeni oko 70 min, i stavimo da se ohladi nekoliko sati. Kada je potpuno hladna, tortu možete preliti kupovnom voćnom glazurom.
Recept preuzet sa Meggle kuharice
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.