Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja: UN predviđa da će se ozonski omotač oporaviti do 2050.

Radiosarajevo.ba
Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja: UN predviđa da će se ozonski omotač oporaviti do 2050.

Na ovogodišnji Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja trebamo posebno naglasiti da ozonski sloj nije samo naš te da je naša uloga (obveza), kako kao pojedinca tako i zajednice u cjelini, da moramo učiniti nešto danas kako bi sačuvali ozonski sloj za one koji će doći poslije nas, kazao je direktor Fonda za zaštitu okoliša HNŽ-a Jerko Pavličević povodom Međunarodnog dana zaštite ozonskog sloja. 

"Montrealski protokol o tvarima koje oštećuju ozonski sloj najbolji je primjer kako se zajedničkom globalnom akcijom mogu ispraviti posljedice negativnog ljudskog utjecaja na okoliš. Ukidanjem proizvodnje i potrošnje štetnih tvari ne samo da je zaustavljeno daljnje oštećivanje ozonskog sloja, nego se on oporavlja. Prema najnovijem izvješću UN-a predviđa se da će se ozonski omotač oporaviti do 2050. godine. 

No naš posao još nije gotov. Nastavljamo dalje, uvođenjem novih, zelenih, tehnologija. Među njima su i novi klimatizacijski uređaji s tvarima koje ne oštećuju ozonski sloj. Susjedna republika Hrvatska je pokrenula 6,5 milijuna kuna vrijedan projekt zamjene klimatizacijskih uređaja u javnim institucijama i ustanovama te je nabavila demonstracijske klima uređaje za obuku učenika u 8 srednjih strukovnih škola. Bosni Hercegovini takvi primjeri trebaju biti zvijezda vodilja u očuvanju okoliša.

Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja obilježava se diljem svijeta 16. rujna s ciljem naglašavanja važnosti provedbe Montrealskog protokola o tvarima koje oštećuju ozonski sloj. Ove godine obilježava se 27. godišnjica Montrealskog protokola, najuspješnijeg međunarodnog sporazuma u zaštiti okoliša koji danas broji 197 zemalja članica, stoji u priopćenju iz Fonda za zaštitu okoliša HNŽ-a.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije