Medicinska sestra otkrila: 'Ovo su znakovi skore smrti, budite uz svoje voljene'

0
Radiosarajevo.ba
Medicinska sestra otkrila: 'Ovo su znakovi skore smrti, budite uz svoje voljene'
Foto: Pexels / Ilustracija

Ljekari i medicinske sestre za kraj života uočili su uobičajen fenomen koji se javlja kod pacijenata jedan ili dva dana prije smrti.

Nakon što je brinula o nekoliko ljudi u njihovim posljednjim sedmicama, američka sestra Ruby Gramlow odlučila je pomoći u podizanju svijesti o tome šta se dešava kada neko umire, kao i pružiti podršku ne samo svojim pacijentima već i njihovim voljenima tokom ovog teškog, posljednjeg stadija života.

Gramlow radi za nezavisni, neprofitni hospicij pod nazivom Hospice of the Red River Valley (HRRV), koji ima objekte u više od 50 okruga u Sjevernoj Dakoti i Minnesoti.

Velika grupa građana Marijin Dvor: 'Kandidati za načelnike Općine Centar, ovo tražimo od vas'

Velika grupa građana Marijin Dvor: 'Kandidati za načelnike Općine Centar, ovo tražimo od vas'

U blogu za HRRV, dala je nekoliko savjeta o tome kako članovi porodice i prijatelji mogu pratiti svoje voljene neposredno prije smrti, kao i podijelila jedno iskustvo koje se dešava neposredno prije smrti.

Sestra je naglasila da je ključno samo "biti prisutan" uz svog voljenog u njihovim posljednjim danima.

"Najvažnije je biti prisutan s voljenom osobom - čak i ako ne znate šta da kažete ili ako ne dijelite isto iskustvo - to može biti značajno i donijeti osjećaj udobnosti i smirenosti osobi," napisala je.

Potaknula je ljude da puste svojim voljenima da slušaju posebne pjesme ili se prisjete starih uspomena, te da razgovaraju kako bi sve što ih muči podijelili dok još mogu.

Nakon što je svjedočila nekoliko smrti u svom radu, Gramlow je razmišljala o neočekivanom porastu energije koji neki pacijenti mogu doživjeti neposredno prije smrti i upozorila ljude da to ne zamijene s znakom poboljšanja.

"Možda ste i sami svjedočili ovom porastu života dok ste se brinuli za voljenu osobu," napisala je.

"Ovaj porast energije obično traje kratko, od nekoliko minuta do nekoliko sati, i može se javiti jedan do dva dana prije smrti," dodala je.

"Ovo je jedinstveno za svaku osobu, i ne doživljavaju svi tako primjetan porast energije. Ovaj skok energije može uključivati povećanje apetita, budnost, komunikaciju koja može trajati 'od nekoliko minuta do nekoliko sati, i može se javiti jedan do dva dana prije smrti.'"

Kod osoba s Alzheimerovom bolešću ili drugim oblicima demencije, ovo se takođe naziva terminalna lucidnost, kratko razdoblje kada pacijenti iznenada ponovo dobiju sjećanja i osobnosti neposredno prije smrti.

Gramlow je priznala da je razumljivo tumačiti ovo kao pozitivan znak, iako je bolje biti spreman na ono što dolazi.

"Ovo vrijeme se često pogrešno tumači od strane voljenih kao oporavak i da se pacijent poboljšava," napisala je.

"Može biti teško za porodice i njegove staratelje da priznaju i razumiju ove iznenadne promjene kao bilo što drugo osim znakova oporavka. Niko ne želi izgubiti nekoga koga voli," nastavila je.

"Ali je važno da porodica razumije što pacijent doživljava, kako bi se mogli pripremiti za ono što dolazi."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije