Matematika i ishrana

Radiosarajevo.ba
Matematika i ishrana

Baš kao što 2+2 uvijek daju četiri, tako i zbir određenih namirnica uvijek daje pozitivne rezultate za zdravlje, piše portal Najboljamamanasvetu. Evo liste kombinacija hrane koje jačaju imunitet, daju energiju, pomažu u prevenciji raka itd.

Čaj + keks = hrana za mozak
Crni čaj je bogat polifenolima, dok je margarin (u keksima) dobar izvor polinezasićenih masti. Istraživanja sprovedena na Univerzitetu u Barceloni su pokazala da kombinacija ovih namirnica pogoduje izgradnji moždanih ćelija.

Paradajz + maslinovo ulje = prevencija raka
Paradajz sadrži likopen koji pomaže da se zaštitite od raka pluća i stomaka. Jedan od najboljih načina da unosite ova dva sastojka jeste da jedete blago ispečen paradajz poprskan maslinovim uljem. Tako pripremljen obrok pospješuje apsorpciju likopena jer je brzo razgradiv.

Mrkva + pinjoli = jači imunitet
Mrkva je izvor vitamina A. Unos ovog vitamina vas može učiniti otpornijim na viruse. Ako salati od mrkve dodate pinjole bogate cinkom - to će pomoći da vitamin A bude što bolje iskorišten.

Humus + sok od limuna = prevencija anemije
Bliskoistočno jelo Humus koji se pravi od slanutka, pravi je izvor željeza, osnova za energiju i pomoć u prevenciji anemije. Vitamin C je neophodan ukoliko želimo obezbijediti dobru apsorpciju željeza.

Krompir + vinsko sirće = niži nivo šećera
Studija Univerziteta u Arizoni pokazala je da dodavanje vinskog sirćeta obroku od ugljenih hidrata (kao što je npr. salata od krompira) smanjuje nivo šećera u krvi koji se javlja nakon toga.

Špinat + susam = niži krvni pritisak
Japanska studija je pokazala da fitoestrogen iz susama omogućuje tijelu da apsorbuje vitamin E koji se nalazi u Špinatu, a pomaže u zaštiti od srčanih bolesti.

Sardine + suncokretovo ulje = zdravo srce
Studija objavljena u Americi pokazuje da koenzim Q10 za 20% povećava anti-inflamatorna svojstva vitamina E. Sardine su izvrstan izvor koenzima Q10 dok je suncokretovo ulje bogato vitaminom E.

Tuna + brokoli = zaštita od raka
Tuna je odličan izvor selena koji podiže nivo enzima koji se bore protiv raka. Enzime podižu i fitohemikalije u brokoliju. Konzumacija ova dva sastojka zajedno je 13 puta efektnija za usporavanje rasta ćelija raka nego konzumacija namirnica pojedinačno, navodi portal Najboljamamanasvetu.com.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije