Masovni pomor pčela - vrh ledenog brijega

Radiosarajevo.ba
Masovni pomor pčela - vrh ledenog brijega

Masovno uginuće pčelinjih zajednica u mnogim dijelovima svijeta možda je dio šire, skrivene prijetnje divljim kukcima oprašivačima, koji su nužni za opskrbu ljudi hranom, pokazala je upravo objavljena studija Ujedinjenih naroda, prenosi Danas.hr.

Pad broja cvjetnica, širenje parazita, upotreba pesticida i onečišćenje zraka među desetak su faktora koji stoje iza nedavna propadanja pčelinjih kolonija u Sjevernoj Americi i Europi, objavio je UN-ov program za okoliš (UNEP).

Problem je ozbiljan, jer se radi o nekoliko problema, a ne samo jednom koji  bi bilo lakše riješiti. Navedeni faktori ubijaju pčele u košnicama, a mogu zaprijetiti i divljim pčelama i drugim kukcima presudnima za oprašivanje kultura poput soje, krompira i jabuka.

"Ovo što se sada događa sa pčelama tek je vrh ledenoga brijega", rekao je za Reuters Peter Neumann, vodeći autor studije o "globalnim poremećajima pčelinjih kolonija i ostalim prijetnjama kukcima oprašivačima".

"Nema neposredne prijetnje oprašivačkom katastrofom, ali loše nam se piše", kaže Neumann iz švicarskoga centra za istraživanje pčela. "Moramo nešto poduzeti kako bismo osigurali oprašivanje i budućim generacijama."

Studija je pokazala da propadaju pčelinje kolonije i u Kini, Egiptu i Latinskoj Americi, a ima naznaka da to postaje globalni problem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije