Mars – običan planet ili 'lijeha budućnosti'?

Radiosarajevo.ba
Mars – običan planet ili 'lijeha budućnosti'?

Za deset godina na Marsu će se moći uzgajati povrće i voće!

Barem tako pretpostavlja holandski istraživač Wieger Wamelink, koji je izvršio eksperiment, u trajanju od 50 dana na takozvanoj kopiji Marsa, koja se nalazi u blizini havajskih vulkana.

Naučnik je otkrio da se 14 sorti biljaka koje je posadio "primilo" i počelo aktivno da raste, a neke su čak i procvjetale.


FOTO: Wageningerun.nl

Završna faza ovog eksperimenta biće direktno na Marsu, gdje bi, u budućnosti, trebala otići ekspedicija.

Misiju na Mars najavili su i NASA i neke privatne kompanije, koje su već provele i audiciju za izbor putnika "u jednom pravcu".

Ideja je da astronauti u parovima odu na Mars i zauvijek tamo ostanu, gradeći kolonistička naselja.

Sve to bi prenosile tv mreže na Zemlji u vidu Realitya. Mnoge komapnije smatraju da bi takve emisije imale ogroman profit.

Međutim, naučnici upozoravaju da ljudi trenutno nemaju resurse za put na Mars i da bi to bila samoubilačka misija, piše agencija Srna.

Oni tvrde da putnici ne bi fizički izdržali višemjesečni put do Marsa, da im prijeti veliki broj oboljenja i da niko ne zna kako bi ta misija počela i kako bi se završila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije