Marihuana kao sakrament

Radiosarajevo.ba
Marihuana kao sakrament

Religijsko shvatanje marihuane

Trevor Douglas iz Avona za sebe kaže da je pripadnik crkve sa Havaja koja se zove THC Ministry (The Hawai'i Cannabis Ministry), a priveden je zbog posjedovanja marihuane nakon što je zaustavljen jer mu je istekla registracija. Kod sebe je imao manju količinu marihuane i lulu.

Douglas je lokalnim novinama izjavio da je njegova religija slična kršćanstvu te da im je marihuana sveta, baš kao što su to hljeb i vino za kršćane. "Sud me zapravo progoni zbog mojih religijskih uvjerenja", izjavio je za Vail Daily.

Na stranici havajske crkve kanabisa navedeno je da imaju urede u Los Angelesu, u Bozemanu, savezna država Montana te u Boulderu, u Coloradu.

"Mi upotrebljavamo kanabis religijski, a možete i vi", navodi se na stranici crkve. "Uzgoj i uživanje sakramenata kanabisa je temeljno ljudsko pravo dano od Boga, a štiti ga i Prvi amandman Ustava SAD".

THC Ministry obećava da "osigurava legitimnu religijsku odbranu od progona svim predanim vjernicima starijim od 21 godine". "Uspješna religijska obrana", naravno, ovisi o nekoliko stvari: osim predanosti, marihuana se smije korisiti isklljučivo u privatnim prostorima ili u crkvi, a droga ili "sakrament" se ne smije prodavati.

Unatoč nesumnjivoj predanosti, Douglas se mora pojaviti na sudu 9. marta. I dalje tvrdi da ne smatra da je prekršio bilo kakav zakon. "Ako je to dio vaše vjere, trebali biste imati zaštitu od progona zbog posjedovanja", kaže Douglas.

dnevnik.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije