Mapa konzumacije alkohola: U BiH najpopularnija 'žestica'

Radiosarajevo.ba
Mapa konzumacije alkohola: U BiH najpopularnija 'žestica'

Mapa svijeta prema konzumaciji alkohola koju je objavio site ChartsBin donosi podatke o količini popijenog alkohola po glavi stanovnika, kao i omiljeno piće u toj zemlji. Podaci se temelje na procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, piše B92.

U Bosni i Hercegovini se popije 9,6 litara čistog alkohola po glavi stanovnika, a omiljena su žestoka pića.

Mapa tvrdi da Bosanci i Hercegovci piju manje od svojih susjeda, jer se u Srbiji popije 11,12 litara alkohola po glavi stanovnika, a u Hrvatskoj 15,1 litar.

Ako je suditi po ovim podacima, najviše alkohola popiju stanovnici Moldavije, po 18 litara čistog alkohola u godini dana, a slijede Češka, Mađarska i Rusija. Prate ih uglavnom evropske zemlje. Najmanje alkohola pije se u Sjevernoj Africi i na Bliskom istoku.


Pivo i vino su među najzastupljenijim vrstama alkohola u svijetu. Česi piju najviše piva, a prate ih Nijemci, Austrijanci i Irci. SAD je najveće svjetsko tržište vina, ali Francuzi popiju najviše.

Oni takođe popiju i najviše viskija, a zanimljivo je da se na listi zemalja u kojima se pije ovo žestoko piće nalaze i Ujedinjeni Arapski Emirati. Naime, tu zemlju sada uglavnom naseljavaju stranci, koji očigledno vole ovo piće, za razliku od domaćeg stanovništva koje zbog islamske vjere ne piju alkohol.


Naravno, ni jedna mapa konzumacije alkohola ne bi bila potpuna bez votke. Rusi su najveći ljubitelji ovog pića, a slijede Amerikanci i Ukrajinci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije