Mapa: Koliko je homofobna Evropa

Radiosarajevo.ba
Mapa: Koliko je homofobna Evropa

Bosna i Hercegovina opasno se približila državama sa visokim stupnjem homofobije. Sa indeksom od 20%, mnogo je bliža homofobnim zemljama poput Rusije (7%), Ukrajine (12%), Poljske (14%), nego što se može mjeriti sa tolerantnijom Hrvatskom (48%), Švedskom (65%) ili Velikom Britanijom (77%). Naša je zemlja na 33. mjestu homogobije u Evropi. 


Rezultati najnovijeg izvještaja belgijske nevladine organizacije ILGA, rađeni pod pokroviteljstvom Evropske unije, pokazuju da je u regiji bivše Jugoslavije Hrvatska najtolerantnija, dok su najhomofobnije Makedonija i Kosovo.  

Nasuprot uvriježenom mišljenju da su prava LGBT osoba u Evropskoj uniji zaštićena, ovo istraživanje ipak pokazuje da je diskriminacija seksualnih manjina u porastu.

Kliknuti za veću rezoluciju

"Nasilje protiv LGBT osoba je istinski panevropski fenomen, motivisan nacionalizmom, tradicionalizmom i vjerskim fundamentalizmom - navodi se istraživanju, piše Blic.rs.

U izvještaju se konstatuje i da je u nekim područjima postignut napredak, ali da trendovi ukazuju na opšti porast kako diskriminacije, tako i verbalnih i fizičkih napada na pripadnike seksualnih manjina.

U Mađarskoj raste stepen homofobije

Među vodećim negativnim primjerima je Mađarska, po istraživanju trenutno tolerantna, ali zemlja u kojoj je parlament nedavno izbrisao seksualne manjine iz Zakona o sprječavanju diskriminacije, i gdje je zabiljržrn povećan broj slučajeva prijetnji i nasilja prema LGBT osobama od strane desnih ekstremista.

Oštre kritike pretrpjela je i Grčka, gdje su se pripadnici neonacističke "Zlatne zore" okomili ne samo na imigrante i osobe tamnije puti, nego i na seksualne manjine, a prozvana je i Bugarska, u kojoj je "govor mržnje prema LGBT osobama sasvim uobičajen čak i kod nosilaca najviših javnih funkcija".

U izvještaju se konstatuju problemi i kod članica EU koje su manje sklone tradicionalizmu. Tako se u Holandiji svaka druga LGBT osoba plaši da javno pokazuje svoju seksualnu orijentaciju kako ne bi bila izložena društvenoj osudi.

U Francuskoj, u kojoj su nedavno legalizovani istopolni brakovi, došlo je do povećanja slučajeva prijetnji i diskriminacije, a SOS linija za LGBT osobe bilježi rekordan broj poziva.

U izvještaju se konstatuje se da nijedna evropska institucija (sa izuzetkom Parlamenta) aktivno ne promoviše antidiskriminacijsku politiku u odnosu na LGBT osobe, niti ima strategiju rješavanja ovog problema.

Vezano:
Homofobija over and out
Neka ljubi ko god koga hoće

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije