Manje soli, više kalija = recept za dug život!

Radiosarajevo.ba
Manje soli, više kalija = recept za dug život!


Smanjenje unosa soli i veći unos kalija godišnje može spriječiti milione slučajeva moždanog udara i smrtonosnih srčanih bolesti, tvrde tri nova istraživanja.

Nove studije, koje su proučavale već postojeće rezultate analize, objavljene su u online izdanju časopisa BMJ. Jedno se istraživanje bavilo rezultatima 34 eksperimenta koja su uključila više od 3000 odraslih osoba. Njime se ustanovilo kako već blago smanjenje unosa soli u organizam znatno snižava razinu krvnog tlaka, a time i opasnost od srčanog i moždanog udara, te od zatajenja srca.

Isto je potvrdilo i drugo istraživanje koje se temeljilo na 53 prethodne studije – smanjenje unosa soli vodi nižem krvnom tlaku i  manjem riziku od moždanog udara i smrtonosnih bolesti srca kod odraslih osoba. Neki su dokazi ukazali na to da manji unos soli snižava krvni tlak i kod djece, piše Ordinacija.hr.

Treće je istraživanje analiziralo podatke 33 klinička pokusa koja su uključila više od 128 000 ispitanika. Rezultati su pokazali kako veći unos kalija snižava krvni tlak kod odraslih osoba i time snižava rizik od moždanog udara za 24 posto.  

Od većeg unosa kalija koristi imaju i najmlađi, no potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdile pojedinosti, kažu autori istraživanja.

Kalij se nalazi u većini svježeg voća i povrća i u mahunarkama. Svjetska zdravstvena organizacija kao globalni je cilj postavila smanjenje dnevnog unosa soli na 5 do 6 grama (otprilike jedna čajna kašičica) do 2025. godine. Pojedina istraživanja i stručnjaci, pored toga, preporučuju dodatno smanjenje unosa soli, odnosno dnevni unos od 3 grama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije