Malena Tessa rođena je bez nosa

Radiosarajevo.ba
Malena Tessa rođena je bez nosa

Malena Tessa Evans iz Sjeverne Irske ima 17 mjeseci i pati od rijetkog poremećaja, tačnije rođena je bez nosa. Poznato je samo 40  takvih slučajeva, piše Daily Mail. 

Curica tako nema osjet mirisa, ali može kašljati, kihati te se prehladiti. Majka Grainne kaže kako nije znala da je to moguće. No, kada su je pustili iz bolnice, Tessa se smijala i svakim je danom normalno rasla i napredovala. 

"Tessa je odlučna mala djevojčica koja obožava svog velikog brata i sestru. Voli plesati i svako ko je vidi odmah se "zaljubi" u nju" kaže Gráinne.

Ona i suprug Nathan saznali su u 20. sedmici trudnoće da njihova beba nema nos. Priznaje da se u početku bojala kako će ljudi reagirati kad vide Tessu no sada je više nije strah. Nažalost, malena ima i drugih problema. Tessa je rođena i sa slabijim vidom te ima malu rupu u srcu. Nakon poroda liječnici su joj operisali mrenu na lijevom oku a zbog komplikacija ostala je slijepa na to oko. Također kad spava i jede treba traheotomiju kako bi mogla normalno disati. 

"Porod je bio traumatičan. Doktori su je stabilizirali i mogla je samostalno disati. Dopustili su mi da je držim nekoliko sekundi. Osjećala sam se bespomoćno. Trebala sam zaštititi svoje dijete i pomoći mu, ali nisam mogla ništa učiniti. Prvih pet sedmica provela je na intenzivnoj i to su mi bili najgori dani u životu. Tessa je nama savršena, ali želimo da joj život bude što normalniji" kaže Gráinne. 

Tessa će uskoro početi tretman u kojem će dobiti umjetni "nos". Kako bude rasla tako će dobiti sve veći "nos". 

"Ne mogu vjerovati koliko se stvari mogu promijeniti u samo godinu dana. Bila sam jako zabrinuta za svoju djevojčicu kad se rodila, a ona je "pobijedila"  loše prognoze i zaista sam ponosna na to što sam njezina mama" zaključila je Gráinne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije