Malala Yousafzai: Nisam marioneta Zapada

Radiosarajevo.ba
Malala Yousafzai: Nisam marioneta Zapada

Pakistanska aktivistkinja za prava djevojčica na školovanje Malala Yousafzai odbacila je navode da je postala marioneta Zapada i dodala da je ponosna što je Pakistanka, javlja Tanjug.

Malala Yousafzai ostavila Jona Stewarta bez riječi (VIDEO)

Šesnaestogodišnja Malala, koju su prošle godine talibani pokušali da ubiju jer se zalaže za prava djevojčica i žena u Pakistanu na obrazovanje, naglasila je u intervjuu za BBC da i dalje ima podršku ljudi u svojoj zemlji i ponovila da želi da se uključi u politiku u Pakistanu.

"Moj otac kaže da obrazovanje ne pripada ni Istoku ni Zapadu. Obrazovanje je obrazovanje, na njega svako ima pravo", odgovorila je Malala na pitanje da prokomentariše to što pojedinci u Pakistanu sada kažu da je postala "marioneta Zapada".

Malala Yousafzai: Obrazovanje je najjače oružje

"Pakistanci me podržavaju i podstiču da nastavim da se zalažem za obrazovanje djevojčica", naglasila je ona.

Malala je ranjena prošle godine jer je javno govorila protiv talibana, nakon čega je operisana i liječena u Britaniji, gdje je nastavila školovanje.

Prošle sedmice dobila je prestižnu nagradu Saharov, koju Evropski parlament dodjeljuje borcima za ljudska prava, a primljena je i u Bijelu kuću, gdje je razgovarala sa američkim predsjednikom Barackom Obamom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije