Mala pomoć: Savršen recept za početak sedmice
Početak je sedmice, a vi ste već iscrpljeni od vikend kuhanja. Nadamo se da će vam ovaj recept biti od koristi. Riječ je o tradicionalnom francuskom specijalitetu u kombinaciji koja će vas oduševiti. Ono što je najbitnije - jednostavno je za pripremu i lako se reže na komade.
Tijesto
250 g oštrog brašna, 125 dag maslaca, 1 jaje, 1 žumanjak, 1 kašika kiselog vrhnja, sol, 1/2 vrećice praška za pecivo.
Fil
Jedna šoljica krupno naribanog gauda ili cheddar sira, jedna šoljica skuhane piletine narezane na kockice, jedno pakiranje smrznutog špinata, otopite ga i ocijedite vodu, 1/4 šoljice sitno nasjeckanog luka, 2 jaja, 3/4 šoljice mlijeka, 3/4 šoljice majoneze, 1/4 male kašike soli, malo bibera.
Priprema
Razvaljajte tijesto za pitu i utisnite ga u maslacem premazan kalup promjera 25 cm.
Pospite 1/4 šoljice sira po tijestu. U velikoj zdjeli pomiješajte piletinu, 1/2 šoljice špinata, luk i preostali sir (preostali špinat ostavite za kasnije). Kašikom rasporedite na tijesto. U zdjeli umutite jaja, mlijeko, majonezu, so i biber te prelijte preko smjese s piletinom.
Zagrijte rernu na 180 stepeni i pecite oko 40 minuta. Nakon što izvadite jelo iz rerne ostavite 15 minuta da se ohladi.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.