Makedonci prosječno rade 2 sata i 18 minuta

Radiosarajevo.ba
Makedonci prosječno rade 2 sata i 18 minuta

Makedonski državljani dobi između 20 i 74 godine u prosjeku dnevno rade dva sata i 18 minuta, dok za konzumaciju hrane i pića izdvajaju dva sata i osam minuta, utvrdio je Državni zavod za statistiku Makedonije, prenosi Al Jazeera Balkans.

Statističke analize pokazuju da makedonski državljani uglavnom "ne muče dušu", budući da od 24 sata čak 35 posto, odnosno osam sati i 32 minuta dnevno, odvajaju za spavanje, piše skopski dnevnik Večer.

Makedonci ne zapostavljaju ni slobodno vrijeme, za šta posvećuju pet sati i 15 minuta, dok za domaće aktivnosti troše 11 posto, ili dva sata i 38 minuta. Što se tiče perioda namijenjenog slobodnim aktivnostima, statistika pokazuje da muškarci odvajaju više vremena - pet sati i 45 minuta, a žene četiri sata i 46 minuta.

Međutim, muškarci se nisu dokazali u domaćim aktivnostima, pošto jedan sat i 17 minuta posvećuju svom domu, dok za razliku od njih žene, kao po nekon nepisanom pravili, domu posvećuju aktivno četiri sata.

Makedonci obožavaju koristiti mobilne telefone i tu su rame uz rame s visoko razvijenim svijetom, a 81,9 posto porodica posjeduje najmanje jedan mobilni aparat.

Prema statističkim podacima, oko 47 posto domaćinstava raspolaže s personalnim računarom koji je povezan s internetom. Gledanje turskih serija je hit u Makedoniji, a analize potvrđuju da 97,2 posto građana ima televizor u boji. Mašinu za pranje veša u Makedoniji posjeduje 89,4 posto domaćinstva, a mašinu za pranje posuđa 11,6 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije