Majmunisanje na Marsu

Radiosarajevo.ba
Majmunisanje na Marsu


Prvi Zemljanin na Crvenom planetu mogao bi biti majmun. Rusi su ponovo odlučili povesti u svemirskoj utrci, pa se intenzivno pripremaju za put na Mars.

Iako će na majmuna paziti robot koji će s njim ići na putovanje, ove najave izazvale su oštre reakcija boraca za prava životinja.

Rusi su prvi uspjeli poslati majmuna u orbitu 1983. godine. ''Imamo plan vratiti se u svemir'', kaže Zurab Mikvabia, direktor Instituta za eksperimentalnu patologiju i terapiju u Gruziji koji je pripremao majmune za svemirsku misiju 80-ih.

Institut je u pregovorima s Ruskom kosmonautskom akademijom oko pripreme majmuna za simuliranje misije na Marsu, koja bi mogla biti temelj za slanje majmuna na Crveni planet.

Ova inicijativa nadograđuje se na rusko-evropski projekat Mars-500 u sklopu kojeg je šest dobrovoljaca provelo 120 dana u kapsuli u kojoj su simulirani uslovi sa misije na Mars.

''Ranije nam je bio plan poslati ljude na Mars, ali s obzirom na dužinu puta i na svemirska zračenja za koja nemamo adekvatnu zaštitu za tako dug put, rasprave su se fokusirale na mogućnost slanja majmuna umjesto osobe'', kaže Mikvabia.

Evropska svemirska agencija procijenila je da bi putovanje iznosilo 520 dana.

Ako Rusi nastave sa ovim planom, majmuni će se za put pripremati u Gruziji. Robot će se brinuti za majmuna na putu, pa je cilj naučnika da nauče majmuna da surađuje s robotom.

net.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije