Magnezij: Evo u kojoj hrani ga najviše ima

Radiosarajevo.ba
Magnezij: Evo u kojoj hrani ga najviše ima

Magnezij je vrlo važan za ljudsko tijelo jer učestvuje u više od 300 metaboličkih procesa u tijelu. Osmi je najčešći mineral na Zemlji, a treći najčešći u morskoj vodi.  

Što se tiče ljudskog tijela, najviše ga ima u kostima i zubima (oko 60-65%), a ostatak je u mišićnom tkivu i stanicama, te u krvi, piše Natural Society.

Magnezij pomaže unaprijediti metaboličke procese, uključujući oslobađanje energije iz hrane i njegovog prijenosa kroz tijelo, te učestvovati u stvaranju proteina. Bez toga metabolizam ugljikohidrata, proteina i masti ne bi bio moguć.

Nedostatak magnezija između ostalog uzrokuje:

- glavobolju

- migrenu

- umor

- vrtoglavicu

- pospanost

- nervozu

- razdražljivost

- bolove u mišićima

- grčenje mišića

- gubitak apetita

Budući da tijelo nedostatak magnezija nadomješta tako što ga crpi iz kostiju, duži nedostatak magnezija može biti vrlo opasan.

Hrana koja je dobar izvor magnezija:

- zeleno lisnato povrće (špinat, blitva)

- orašasti plodovi (bademi, sezam, brazilski oraščići, orasi)

- sjemenke tikve

-suncokretove sjemenke

- paprika

- smokve

- banane

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije