Lulea - grad u kojem muslimani poste 21 sat

Radiosarajevo.ba
Lulea - grad u kojem muslimani poste 21 sat
/ Foto: Agencija Anadolija

Grad na sjeveru Švedske Lulea jedan je od gradova u kojem se posti najduže. Jer, muslimani u ovome gradu poste čak 21 sat dnevno.

U gradu u kojem tokom ljeta sunce gotovo i ne zalazi, i iftar i sehur se obavljaju za vrijeme obdanice. Ovaj grad je najveći grad po stanovništvu na sjeveroistoku Švedske i u njemu žive muslimani različitih nacionalnosti poput Turaka, Afganistaca, Pakistanaca, Iranaca, Sirijaca, Palestinaca, Tunižana i drugih.

Iftar u Lulei počinje u 22,50 sati, a sehur je do 01,37 sati. U ovom periodu sunce nikako ne zalazi, tako da se muslimani iftare, klanjaju jaciju namaz i zaposte tokom "dana". Kako imaju malo vremena između iftara i sehura, muslimani stalno žure kako bi stigli obaviti sve vjerske dužnosti.

Fatma Bora i Tulay Imdat žive deset godina u Lulei. One kažu da im nije teško postiti, jer u Lulei nije prevruće.

"Imamo malo vremena između iftara, teravije i sehura, zato se trudimo da sve stignemo. Obraćamo pažnju da iftarimo zajedno sa susjedima i poznanicima", pojasnila je Fatma Bora.

Muslimani u ovom gradu otvorili su i mali mesdžid u kojem se sastaju. Mesdžid je na početku bio prazan, ali vremenom sve je više muslimana počelo dolaziti ovdje, posebno petkom, kako bi klanjali džuma-namaz, kojeg predvodi tuniški imam Mohammed Amri.

"Ovdje su dani dugi, ali nije vruće. Tako da nam nije teško postiti. Što se mene tiče, nije mi problem zbog jela i pića, koliko nam se poremeti san. Nezgodno je zbog ljudi koji idu na posao. Ali, čovjek se, nakon par dana, i na to navikne", pojasnila je Asya Duyar koja 20 godina živi u Švedskoj.

Dvije osobe prihvatile islam

U Lulei su dvije osobe Šveđani prešle na islam. 25-godišnji student Abdulaziz Hedermalm kazao je kako je primio islam na osnovu svojih istraživanja. On je istakao da je pročitao Bibliju, Tevrat i Kur'an, te da je ostao pod jakim dojmom kada je pročitao Kur'an.

"Prije pet godina sam odlučio postati musliman. Otac mi je umro kad sam bio mali, a mama mi nije pravila problem kada je čula za moju odluku. Ona je inače kršćanka. Ja već pet godina postim, a i dolazim na džumu namaz u džamiji", rekao je on.

Šveđanka Anna Waara kaže da je također primila islam na osnovu svojih istraživanja.

Ona je u 2004. i 2005. godini boravila u Palestini, što je imalo velik uticaj na njenu odluku. Anna kaže da je muslimanski način života na nju ostavio snažan dojam i da se "zaljubila" u islam.

"Kada sam razgovarala sa ljudima u Palestini, zaista me iznenadio njihov stav i pogled prema svijetu i drugim ljudima. Naravno, nisam u jednom danu postala muslimanka. Trebalo je vremena. Ja to vidim kao putovanje, putovanje koje se i dalje nastavlja. Volim pogled na život, na čovjeka, na ljude koje mi pruža islam. Moji roditelji su prvo bili zabrinuti kada su čuli za moju odluku, najviše zbog predrasuda u svijetu prema islamu i muslimanima. Nije im se svidjelo što se pokrivam. Ali, na kraju su uvidjeli koliko je islam pozitivno doprinio mom životu i malo po malo odagnale su im se negativne misli", rekla je Waara.

Ona je istakla kako se susretala i s ljudima koji s njom nisu htjeli pričati zbog odluke o promjeni vjere, ali kaže da se ne kaje i da joj je ovako lijepo.

Anna Waara (27) majka je jednog djeteta, a udata je za pakistanskog muslimana. Ona radi kao projekt menadžer u Lulei.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije