Loše navike? Promijenite ih!

Radiosarajevo.ba
Loše navike? Promijenite ih!


Pogrešne navike mogu da nam umanje kvalitet života - zato pokušajte da ih promijenite, pa rezultati neće izostati.

Spužva za suđe

Spužve kojima peremo suđe prepune su bakterija. Čistunci kažu da bi ih trebalo mijenjati svakog dana, no za one 'prosječne' čistunce, preporučuje se da ih jednom sedmično operu u mašini za pranje suđa.

Tablete protiv bolova

Tablete protiv bolova često pijemo nepromišljeno: čim nešto zaboli, mi zgrabimo pilulicu. Prema najnovijim istraživanjima - ako se popije previše tableta, upravo one mogu da izazovu simptome zbog kojih smo ih pili, piše portal ABC News.

So, šećer, mlijeko

Presolimo hranu, sipamo previše mlijeka, šlaga ili šećera u kafu. To bi trebalo svesti na minimum ili se čak odreći šećera, mlijeka i soli. Činimo to za naše zdravlje, a loše navike se mogu promijeniti.

Ručak za kompjuterom

Istraživanja pokazuju da se više jede ako ručamo ispred kompjutera. Radimo i ne razmišljamo šta sve trpamo u usta. Kada radite, onda radite, a kada jedete, onda to činite u kuhinji, dnevnoj sobi s ukućanima i prijateljima.

Doktorske kontrole

Na kontrole kod doktora treba redovno ići - bolje spriječiti, nego liječiti. Disciplinujte se i krenite na redovne preglede.

Težina

Trebalo bi da se svakog jutra vagamo - tako ćemo znati na čemu smo, da li smo pojeli previše ili držimo težinu pod kontrolom.

Mobiteli

Svi to znamo, ali ne činimo. Mobilni nam je uvijek tu negdje, pri ruci ili u ruci. Šaljemo poruke, primamo, čitamo, a ne gledamo da li sigurno prelazimo ulicu, ide li automobil ili ka nama hrli zaljubljenik u mobilne kao što smo i mi sami. Pazite se sami i sačuvat ćete i sebe i druge, piše Dominomagazin.com.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije