Los Angeles zabranio e-cigarete na javnim mjestima

Radiosarajevo.ba
Los Angeles zabranio e-cigarete na javnim mjestima

Američki grad Los Angeles jednoglasno je u utorak usvojio zabranu elektronske cigarete na javnim mjestima, kao što su radni prostori, restorani i barovi, javlja Fena.

Zabrana će se odnositi također na parkove, plaže, diskoteke i zone za zabavu na kojim je inače zabranjeno pušenje.

E-cigareta, prezentirana kao način da se prestane pušiti, omogućava korisnicima da inhaliraju nikotinsku paru, ali stručnjaci tvrde da ne znaju koje su posljedice korištenih hemijskih proizvoda.

"Manje opasno ne znači bez opasnosti", izjavio je dr. Jonathan Fielding, direktor zdravstvenih službi u Los Angelesu. "Iako manje opasne od tradicionalnih cigareta, neke e-cigarete predstavljaju opasnost za zdravlje", kazao je on.

Industrija elektronskih cigareta cvjeta u SAD-u, s ostvarenom zaradom između jedne i 1,7 milijardi dolara u 2013. Prodaja je porasla za devet puta od 2010. do 2012. godine, prema nekim studijama.

Zakonska regulativa varira od jedne do druge američke države, ali je elektronska cigareta općenito zabranjena u vozovima i avionima, a zabranjena je njena prodaja maloljetnicima.

Nekoliko evropskih i latinoameričkih država također je zabranilo e-cigaretu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije