London gradi 30 kilometara 'biciklističkog autoputa'

Radiosarajevo.ba
London gradi 30 kilometara 'biciklističkog autoputa'

Glavni grad Velike Britanije uskoro će dobiti "biciklistički autoput", s ciljem povećanja mobilnosti u gradu, rasterećivanja saobraćajnica i smanjenja zagađenja.

Ova staza duga 30 kilometra, sigurno odvojena od ostalog saobraćaja, povezivat će predgrađa istočnog i zapadnog Londona.

"Trideset kilometara biciklističke staze između istočnog i zapadnog dijela grada koji će prolaziti pored Londonske kule, Westministerske palate i Hyde parka", rekao je gradonačelnik britanske prijestonice Boris Johnson, najavivši početak radova za nekoliko sedmica.

Izgradnja "biciklističkog autoputa", čiji se troškovi procjenjuju na 217 miliona eura, trebala bi biti završena 2016. godine.

Sa svojih osam miliona stanovnika, od kojih se polovina svakodnevno sliva u centar na posao, bilo je hitno potrebno pronaći neko rješenje kako bi se saobraćaj rasteretio i smanjilo zagađenje. Široke četiri metra, trase autoputa za dvotočkaše će omogućiti vožnju u oba smjera kao i preticanje. Johnson je najavio i trasu u pravcu sjever-jug koja će biti duga oko pet kilometara.

"To će biti prava promjena za centar grada", navode investitori.

Otkako je 2003. godine uvedena naplata ulaska automobilom u centar Londona, korištenje bicikla je udvostručeno. Budući da za motorizovani pristup centru treba platiti 11,5 funti, razumljivo je što se sve veći broj stanovnika opredjeljuje za bicikl kao sredstvo prevoza. Procjenjuje se da će nakon izgradnje najavljenih biciklističkih autoputeva broj korisnika bicikla do 2026. porasti na 1,5 miliona. Osim toga, u Londonu razmišljaju o pretvaranju pojedinih tunela metroa, koji se više ne koriste, u podzemne biciklističke staze, piše Tanjug.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije