Lociran okrugli sto kralja Arthura (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Lociran okrugli sto kralja Arthura (VIDEO)
Mač u kamenu

Stručnjaci tvrde da su konačno locirali mjesto na kojem se nalazio okrugli sto kralja Arthura te vjeruju da je za njega moglo sjesti oko hiljadu osoba.

Naučnici koji su proučavali legendu o najpoznatijem britanskom kralju vjeruju da je njegov dvorac Camelot bio sagrađen na mjestu nedavno pronađenog rimskog amfiteatra u Chesteru.

Legenda kaže da su se vitezovi prije svake bitke sastajali oko okruglog stola kako bi dobili upute od kralja.

Ipak, historičari misle da okrugli stol nije bio komad namještaja već ogromna kamena i drvena struktura na kojoj se moglo skupiti više od hiljadu osoba. Smatraju da su regionalni velikani sjedili u prvim redovima kružnog mjesta sastanka, dok su niže rangirani sjedili za kamenim klupama nešto dalje.

Osim toga smatraju da Camelot nije bio novoizgrađen prostor, već građevina koju su za sobom ostavili Rimljani.

"Prvi zapisi o okruglom stolu nemaju veze sa stolom već sa mjestom na kojem se moglo skupiti oko hiljadu osoba", kaže Chris Gidlow, stručnjak za historiju Camelota.

"Znamo da se jedna od Arthurove dvije glavne bitke dogodila na mjestu koje se nazivalo Grad legija. Samo dvije lokacije su nosile taj naziv. Jedna u St. Albansu, dok je druga bila nepoznata", kaže on.

Nedavno otkriće amfiteatra na kojem je i drveno svetište u čast kršćanskih mučenika potaknulo je naučnike da vjeruju kako je druga lokacija zapravo Chester.

Gidlow kaže: "U šestom stoljeću monah pod imenom Gildas, koji je napisao najraniji poznati zapis o Arturovom životu, spominje i Grad legija i svetište mučenika unutar njega. Chester je vjerovatno mjesto Arturovog dvora i legendarnog okruglog stola."

http://www.youtube.com/watch?v=eFKYBDT9dGc&feature=player_embedded


http://www.youtube.com/watch?v=Yfe3daf4OfA&feature=player_embedded



net.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije