Ljeto je: Zaštitite kožu od jakog sunca, evo kako

Radiosarajevo.ba
Ljeto je: Zaštitite kožu od jakog sunca, evo kako

Kada krećete na posao, ili kada ste izloženi suncu na terasi nekog kafića, ili se bavite nekim sportom na otvorenom morate biti svjesni kako se izlažete UV zračenju koje može oštetiti vašu kožu, posebno kožu vašeg lica.

I premda većina nas voli osjetiti toplinu sunčevih zraka na svom licu, vrlo je važno nikada ne podcijeniti snagu sunčevih zraka.

Mnogi od nas imaju pogrešno mišljenje o tome kako kreme za sunčanje treba nanositi isključivo prije izlaganja Suncu, no, čak i kada je oblačno, UV zračenje prodire duboko u kožu, oštećujući kolagen i elastin u dubljim slojevima kože, uzrokujući hiperpigmentaciju odnosno pojavu fleka, bora i grube kože. Redovno i obilno nanošenje preparata za zaštitu najefikasniji je način sprječavanja prijevremenog starenja naše kože.

Ako vam je koža samo po sebi osjetljiva na Sunce, ako imate svjetliji ten, ili ste se prethodno izlagali tretmanu kemijskog pilinga, potrebno je koristiti preparate s vrlo visokim zaštitnim faktorom (SPF 50+) za lice.

Ukoliko imate normalan tip kože ili tamniji ten, preparati s zaštitnim faktorom SPF 30-50 će biti sasvim dovoljni, osim ako niste imali neki estetski tretman lica ili ste skloni hiperpigmentaciji.

Danas se u ponudi mogu pronaći dnevne kreme s niskim ili srednjim zaštitnim faktorom. No, važno je imati na umu da, ukoliko ćete biti direktno izloženi suncu, ova zaštita nije dovoljna, posebno ako imate kožu koja burno reagira na sunčeve zrake. Zbog toga je odlična ideja nanositi sredstvo s visokim do jako visokim zaštitnim faktorom prije no što nanesete regularnu dnevnu kremu ili bazu.

Savršena dnevna rutina bi bila da nakon što temeljito očistite lice, nanesete preparat za njegu (osvježavajuću ili „anti age“ kremu), te potom sredstvo za zaštitu od sunca i na kraju možete normalno nanijeti svoj svakodnevni make-up.

Ako imate kombinirani ili masni tip kože, možete tijekom dana rabiti isključivo preparate s visokim zaštitnim faktorom, a navečer koristiti hidratantne i anti-age kreme za lice.

Ako volite nositi majice i tunike s dubljim dekolteom ili imate jako kratku kosu, potrebno je nanijeti preparat za zaštitu od Sunca i na dekolte i vrat do potiljka. Ne zaboravite nanijeti zaštitni faktor i na vaše usne i ruke, ako planirate duže vremena ostati na suncu.

Ruke su također osjetljive na akumulirana oštećenja uzrokovana Suncem. Tu su također i uši koje mogu jako brzo izgoriti i potrebna im je zaštita kremom za sunčanje.

Čak i kada planirate biti u hladovini potrebno je koristiti kreme za zaštitu od Sunca jer se opasne UV zrake reflektiraju s različitih površina koje nas okružuju, stoga hladovina ipak ne pruža dovoljnu zaštitu. Isto vrijedi i kada je oblačno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije