Ljekarka otkrila: Šta nikako ne bi smjeli miješati sa kafom, a često to radimo
Nutricionistkinja Nurija Dijanova, specijalistkinja gastroenterologije, objasnila je da jedna namirnica nikako ne ide sa kafom. U pitanju su kafa i čokolada.
Razlog? Kafa sa čokoladom, kao i sa alkoholom pomaže da se opusti donji sfinkter jednjaka, rezultat je pojava gorušice, peckanja i vraćanja sadržaja želuca u jednjak.
Prema njenim riječima, s vremenom može da se javi upala jednjaka, što može predstavljati ozbiljan problem. Ipak, ona obavještava i koja kombinacija se preporučuje.
Savez kolumnista | Prof. dr. Armin Kržalić: Doktor Smrt
"Espresso je koncentrisaniji napitak, sadrži organske kiseline koje poboljšavaju proces varenja, bolje djeluju na kompaktno meso zajedno sa želudačnim sokom", objasnila je ova ljekarka i dodala da poslije nekoliko minuta nakon što popijete Espresso uvijek treba da uzmete i čašu vode, piše B92.
Ipak, ljekari upozoravaju da preteran unos kafe ima negativan uticaj na zdravlje, prvenstveno na srčani mišić, jer se nakon ovog pića ubrzava broj otkucaja srca.
Stručnjaci napominju i da jedna ili dvije šoljice kafe dnevno neće imati negativan efekat.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.