Ljekari protiv depilacije bikini zone

Radiosarajevo.ba
Ljekari protiv depilacije bikini zone

Emily Gibson, šefica Centra za zdravstvenu zaštitu studenata u Washingtonu, javno je pozvala na bojkot trenda koji vlada posljednjih nekoliko godina – depilacije bikini zone.

Trend koji puni salone ljepote koji nude skidanje omraženih dlačica voskom, laserom i drugim metodama, a nerijetko podrazumijeva i posebne ponude poput „ukrašavanja genitalija“ nakitom, nije dobar za zdravlje, podcrtala je Gibson.

„Rat stidnim dlakama“, kako ga doktorica naziva, povećava rizik od različitih infekcija i seksualno prenosivih bolesti među mladim ljudima.

„Količina vremena, energije, novca i emocija koje i muškarci i žene ulažu da bi se riješili dlaka sa svojih genitalija su astronomski“, kaže Gibson. Biznis ukidanja dlačica sa intimnih mjesta u SAD teži 2,1 milijardi dolara. Prema mišljenju Emily Gibson, on se reklamira netačnim tvrdnjama o tome kako je potpuno uklanjanje dlačica „higijensko“ i „atraktivno“.

„Minijaturne otvorene rane koje uklanjanje dlačica ostavlja, u kombinaciji sa vrućinom i prirodnom vlažnošću područja genitalija, postaju savršeno mjesto za razvoj najopasnijih bakterija“, napisala je Gibson na cijenjenom medicinskom web siteu Kevin MD.com. Ona je podsjetila da je opasnost neminovna bez obzira na metodu uklanjanja dlačica: žilet, električni brijač, vosak, elektroliza... svi oni će oštetiti osjetljivu kožu genitalija.

Dermatolog dr. Bav Shergill, pak tvrdi da je lasersko skidanje dlačica siguran način, ali samo ako ga izvodi stručna osoba.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije