Ljekar upozorava: 'Oprezno kad ljeti konzumirate ovo omiljeno piće - obratite pažnju na važnu stvar'

0
Radiosarajevo.ba
Ljekar upozorava: 'Oprezno kad ljeti konzumirate ovo omiljeno piće - obratite pažnju na važnu stvar'
Foto: Pixabay / Ilustracija

Stigli su topli dani, a pred nama je vruće ljeto. Trebamo biti svjesni zdravstvenih rizika koje donose visoke temperature. Čak iako smo zdravi i vodimo zdrav život, moramo biti oprezni.

Kada je riječ o kafi, trebamo biti oprezni tokom ljeta. Kafa može izazvati dehidraciju, ali postoji način da je pijemo i u vrućim danima.

"Kafa dovodi do smanjene hidratacije, ali možemo priuštiti dvije do tri male šoljice ili jednu veliku, pod uvjetom da obilno dodajemo vodu.

Tužna vijest: Preminuo otac Tošeta Proeskija

Tužna vijest: Preminuo otac Tošeta Proeskija

Znamo da je kafa diuretik, tako da uzrokuje da gubimo tekućinu iz tijela, a mokrenje izazvano kafom može nas navesti da pomislimo kako imamo dovoljno tekućine u tijelu, čak i kada je nemamo", rekao je šef Hitne službe 'Rebro', Dr. Ivan Gornik za Jutarnji.hr.

Treba biti oprezan

Kada pijemo kafu, trebamo izbjegavati dodatke poput sirupa, šećera i zaslađivača. Najbolje je piti domaću kafu ili espresso bez ikakvih dodataka.

Također je važno ne pretjerivati s količinom kafe koju pijemo tokom dana. Dvije do tri male šoljice su sasvim dovoljne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije