Limun može ostati svjež i do mjesec dana, evo kako!

Radiosarajevo.ba
Limun može ostati svjež i do mjesec dana, evo kako!

Većina nas voli držati limun u posudi i na stolu u kuhinji ili u dnevnom boravku jer, jednostavno je lijep! Međutim, tako čuvan limun nije najbolje čuvan. Kuhari sa Cook's Illustrated testirali su koji je najbolji način da čuvate limun, prenosi portal Namirnice.ba.

U našim krajevima nije neobično čuvati paradajz, luk pa čak i krompir u frižideru, premda to za ove namirnice nije idealno mjesto za čuvanje. Limun, s druge strane, rijetko čuvamo u frižideru, a često van njega, što je opet pogrešno.

Limun se nakon sedam dana na sobnoj temperaturi stvrdne i teško ćete iscijediti sok iz njega. Plus, stajanjem gubi neke od svojih vrijednosti. Ali, rješenje postoji i vrlo je jednostavno.

Da biste im produžili vijek – ukus, sočnost, mekoću – i to do mjesec dana, najbolje ih je čuvati u frižideru i to u zatvorenoj plastičnoj vrećici ili zip vrećicama. Nećete nešto promijeniti ako ga samo stavite u frižider. Zatvorena plastična vrećica je ovdje ključ.

Dakle, osim ako sve kupljene limune nećete iskoristiti u roku od 5 dana, od sada ih čuvajte na ovaj način.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije