Lijek za srce po receptu starom 800 godina
Recept je prenijela čuvena travarka Marija Trebem, autorica knjige Zdravlje iz božije apoteke.
Prirodan lijek za srce se pokazao uspješnim kod srčanih slabosti i pravih srčanih oboljenja. Koristi se kada osjetite bilo koje srčane tegobe poput probadanja, treperenja, preskakanja, uslijed stresa. Pokazao se kao dobar i kod angine pectoris.
Sastojci:
- 10 svježih stabljika peršuna (bez korijena),
- litar domaćeg crnog ili bijelog vina,
- dvije kašike vinskog sirćeta,
- 300 g prirodnog meda.
Priprema:
Deset svježih stabljika peršuna zajedno s listovima stavite u litar čistog prirodnog vina i dodajte 1-2 velike kašike čistog vinskog sirćeta.
Kuhajte 10 minuta na tihoj vatri. Poslije dodajte 300 grama pravog pčelinjeg meda i ostavite da se lagano kuha još 4 minuta. Vruće vino procijedite i još toplo stavite u boce, koje su prethodno isprane jakim alkoholom. Dobro zatvorite. Talog koji se stvara nije štetan i slobodno se može piti.
Upotreba:
Napitak se koristi svakodnevno, supena kašika do prestanka tegoba. Za teže bolesti potrebno je koristiti duži vremenski period.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.