Liam (31) umire zbog greške koju je mogao izbjeći: 'Moja priča je lekcija drugima'

3
Radiosarajevo.ba
Liam (31) umire zbog greške koju je mogao izbjeći: 'Moja priča je lekcija drugima'
Foto: Instagram / Liam Griffiths

Muškarac (31) kojem je dijagnosticiran terminalni rak kaže da je mogao biti spašen - da nije pokušao ignorirati simptome. 

Liam Griffiths počeo je patiti od oticanja želuca, kroničnog zatvora, grčeva i povraćanja u martu. No, odlučio je neobazirati se na simptome jer je bio samozaposlen i trebao mu je novac. Liamovi simptomi na kraju su postali neizdrživii i otišao je u bolnicu, gdje mu je dijagnosticirana Crohnova bolest..

Otišao je na operaciju, ali je bio šokiran kad su mu doktori rekli da je operacija bila neuspješna - i da mu je rak bio neizlječiv. Liam, bivši radnik na naftnoj platformi iz Middlesborougha, sada se miri sa svojom dijagnozom. Želi potaknuti druge ljude da paze na svoje tijelo i potraže pomoć što je prije moguće.

Konaković: Znao je krvnik i zločinac Ratko Mladić šta radi političko i vojno rukovodstvo RS

Konaković: Znao je krvnik i zločinac Ratko Mladić šta radi političko i vojno rukovodstvo RS

Liam je rekao: "Nisam otišao ranije kod doktora, to je najveća pogreška koju sam ikada napravio. Otkrili su da je moj rak u trećoj fazi uznapredovao - ali da sam ranije otišao liječniku možda bi ga mogli unišiti. Bio sam samozaposlen, i trebao mi je novac, pa sam nastavio da radim. Učinio sam ono što sam mislio da čovjek treba učiniti."

Liamu je u početku rečeno da vjerovatno ima Crohnovu bolest - upalnu bolest crijeva. Ali sljedećeg mjeseca primio je poziv od doktora koji su ga zamolili da odmah dođe u bolnicu.

[instagram]https://www.instagram.com/p/CyGdOwVtNKZ/[/instagram]

Tamo su mu rekli da zapravo ima peritonealni rak i da će mu trebati hemoterapija. Liam je rekao: "Čim su mi rekli da dovedem mamu, Susan, znao sam.

"Čak se i ne sjećam odlaska u bolnicu - blokirao sam traumu. Sjećam se da sam pitao kako će izgledati moj život i liječnik mi je rekao da mi ne želi dati vremenski okvir kada bi moj život mogao završiti, jer ne želi da cijeli život budem fokusiram na to. Pristao sam i jednostavno odlučio da se želim vratiti kući, ispuniti neke želje i samo živjeti svoj život dok mogu. Bilo je stvari na mom popisu koje bih volio raditi, poput skijanja, plivanja s morskim psima... Ali sada moram odabrati stvari koje će mi omogućiti da sjednem, jer fizički neću moći raditi stvari koje sam prvotno želio. Mislim da moja mama želi planirati putovanje vozom."

Zbog Liamovog svakog dana sve lošijeg zdravlja, živjeti život onako kako želi postalo je teško - uključujući njegov san o vožnji u Škotskoj sa svojim tatom Peterom. Liam je dodao: "Samo želim biti siguran da imamo ta ključna sjećanja zajedno prije nego što možda moram ići. Čak i kad se bliži Božić, volio sam božićnu kupovinu, ali više ne uživam u tome. To je ubilo sve za mene. Fizički sam krhak čovjek, sjena sam onoga što sam bio.

"Bio sam najzdraviji čovjek na svijetu. Trenirao sam svaki dan, ali sada ne mogu ni hodati stepenicama, a da se ne oznojim. Doslovno živim najgoru vrstu života koju sam mogao zamisliti. To je strašno. Mentalno mi je to izbacilo. Fizički mi je to izbacilo."

Kemoterapijsko liječenje dostupno na NHS-u više ne djeluje na Liama i on sada plaća privatno liječenje, skeniranje i lijekove u pokušaju da mu produži život. Uz pomoć njegove prijateljice Eve Bannatyne, kćeri zvijezde Dragon‘s Dena, Duncana Bannatynea, prikupili su više od 18 hiljada funti za Liama na JustGivingu.

Na svojoj stranici JustGiving, Eve je rekla: "Hrabro se bori s terminalnim rakom u dobi od samo 31 godine i hitno nam je potrebna podrška za pristup lijekovima kako bismo mu olakšali bol i nadamo se produžili život. Liam je pokazao nevjerovatnu snagu i otpornost tijekom ovog izazovnog putovanja i ima najveće srce. Ne zaslužuje prolaziti kroz ovo. Svaka donacija, bez obzira koliko mala bila, može napraviti svijet razlike."

@yorkshirelive

Yorkshire man, 31, is dying after making the biggest mistake of his life #yorkshire #yorkshirepeople #tragic #tragicstory

♬ Very Sad - Enchan

Liam želi da se njegova priča koristi kao lekcija drugim muškarcima da prestanu ignorirati svoje simptome i da ih provjere. Dodao je: "Želim poslati ovu poruku jer ako samo jedna ili dvije osobe odu u bolnicu i kontrolišu se zbog moje pogreške i moje priče to bi bilo nevjerovatno."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije