LHC potpuno nadmašio konkurenciju

Radiosarajevo.ba
LHC potpuno nadmašio konkurenciju
LHC

Veliki hadronski sudarač (LHC) u CERN-u u Ženevi pokazuje sav svoj potencijal, i naučnici bi uskoro trebali objaviti rezultate koji će pokazati da je LHC po prvi puta potpuno nadmašio konkurenciju.

Rezultati istraživanja vezani su za neuhvatljive "pobuđene kvarkove". Kvarkovi, od kojih nastaju protoni i neutroni, smatraju se najmanjim mogućim čestičnim tvarima, ali ako se jedan od njih pronađe u tzv. pobuđenom stanju, to bi pobilo teoriju. To je zbog toga što pobuđeno stanje nastaje samo kad postoji promjena u načinu međusobnog vezanja čestica.

Ko je jači?
Naučnici u Fermilabu u američkoj saveznoj državi Illinois su već tražili pobuđene kvarkove u svom sudaraču Tevatron, ali su isključili njihovo postojanje pri masama do 870 gigaelektronvolti. LHC-ov detektor ATLAS povećao je taj raspon do 1260 gigaelektronvolti.

Zbog velike količine energije LHC-a, taj je rezultat postignut za manje od četiri mjeseca, dok je Tevatronu trebalo četiri godine istraživanja. "Očigledno smo iznimno uzbuđeni, jer smo izradili ovaj stroj upravo zbog ovakvih stvari", rekao je Tom LeCompte iz ATLAS-a i dodao da su u LHC-u već na razini Tevatrona, ako ga već nisu i nadmašili.

S druge strane, Kurt Riesselmann, glasnogovornik Fermilaba, rekao je da Tevatron i dalje vodi u utrci traženje drugih čestica, kao što je famozni Higgsov bozon, budući da je tokom godina prikupio veću količinu podataka, te da će na tom polju biti u vodstvu još nekoliko godina.

index.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije