Leonardo di Caprio u UN-u: 'Globalno zagrijavanje nije fikcija'

Radiosarajevo.ba
Leonardo di Caprio u UN-u: 'Globalno zagrijavanje nije fikcija'

Holivudski glumac Leonardo di Caprio danas je na samitu o klimatskim promjenama u sjedištu UN-a u New Yorku pozvao svjetske lidere da prestanu problem globalnog zagrijavanja posmatrati kao "fikciju", piše Tanjug.

"Kao glumac, ja se pretvaram, glumim za novac. Često igram fiktivne likove koji rješavaju fiktivne probleme. Vjerujem da je čovječanstvo gledalo na klimatske promjene na isti takav način: kao da je riječ o fikciji", rekao je Di Caprio, koji je izaslanik za klimatske promjene generalnog sekretara UN-a.

Kako je javio AFP, poznati glumac je u govoru pred 120 svjetskih lidera pozvao na uvođenje specijalne takse za emisije ugljenika i na ukidanje subvencija koje vlade država u svijetu daju za naftu, ugalj i gas.

"Ovo je najhitniji trenutak i najhitnija poruka: lideri zemalja svijeta, ja glumim za novac, ali vi ne. Sada je red na vas, došao je trenutak da čovječanstvo odgovori na najveći izazov. Preklinjemo vas da to učinite hrabro i pošteno", poručio je Di Caprio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije