Lekcija iz Colorada: Besplatna kontracepcija, manje abortusa

Radiosarajevo.ba
Lekcija iz Colorada: Besplatna kontracepcija, manje abortusa

Program koji obezbjeđuje besplatan pristup kontracepciji za žene sa niskim primanjima rezultirao je padom broja maloljetničkih trudnoća u Coloradu za 40 posto u posljednjih pet godina, piše Vox.

Inicijativa za planiranje porodice djevojkama i ženama omogućuje da bez plaćanja ili za simboličnu cijenu dobiju kontracepcijska sredstva u 68 klinika u Coloradu. Učestalost abortusa među maloljetnicama smanjena je za 35 posto od 2009. do 2012. godine, zahvaljujući ovom programu.

Colorado je između 2008. i 2012. godine pao s 29. na 19. mjesto na listi američkih država s najnižom stopom maloljetničkih trudnoća.

"Ova inicijativa je uštedjela milione dolara Coloradu", izjavio je guverner John Hickenlooper. "Ali, još važnije od toga, inicijativa je pomogla hiljadama mladih žena iz Colorada da nastave svoje obrazovanje, dostignu svoje profesionalne ciljeve i odgode trudnoću do onog trenutka kad budu spremne zasnovati porodicu", dodao je.

Očekivano, ova inicijativa nije prošla bez kritika u SAD-u: budući da tinejdžerkama ne treba dozvola niti pratnja roditelja da bi dobile kontracepcijska sredstva u klinikama, kritičari smatraju da inicijativa "potkopava prava roditelja".

Uprkos tome, primjer Colorada mogao bi poslužiti cijelom prostoru SAD-a, ali i ostatku svijeta, u rješenju velikog dijela problema maloljetničkih trudnoća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije