Legende o čuvenim koktelima

Radiosarajevo.ba
Legende o čuvenim koktelima

Ukoliko niste znali gdje i kada su nastali čuveni svjetski kokteli, kako su se proslavili, od čega se sastoje i kako su dobili ime - donosimo vam priču o najpoznatijim.

Tom Collins
Za ovaj koktel vezano je nekoliko legendi. Neki smatraju da je ime dobio po stvarnoj ličnosti, ali se i dalje vode rasprave da li je pravi Tom Collins zaista postojao i da li je izumio ovo piće i nazvao ga po sebi. Koktel je mješavina gina, limuna, soka od limete i sode.

Neki tvrde kako se koktel zapravo zove po Johnu Collinsu, konobaru londonskog hotela s početka 19. stoljeća. Ime je promijenjeno u Tom kada je gin iz recepta zamijenjen drugim - Old Tomom..

Druga verzija spominje newyoršku šalu iz 1974. godine, kada je, kako su navodili tadašnji mediji, bilo uobičajeno da nekome od prijatelja kažete kako ga je izvjesni Tom Collins ogovarao u kafani. Kada bi dotični otišao u bar da se obračuna sa Collinsom, poslali bi ga u drugi i sve tako, dok konačno shvati da se radi o neslanoj šali. Konobari su ubrzo smislili piće koje su nudili nesretnicima koji su nasjeli na šalu i tražili Collinsa..

Mai Tai

Ovaj voćni koktel je mješavina bijelog i zlatnog ruma, soka od ananasa, narandže i limete. Iako ima ime koje asocira na Polineziju, zapravo potiče iz SAD. Izmislio ga je Victor J. Bergeron, poznatiji kao Trgovac Vic, u polonezijskom restoranu u Kaliforniji. Navodno ga je spremio za prijatelje koji su 1944. došli u posjetu sa Tahitija. Kada ga je poslužio uzviknuli su "Maitai roa", što znači "vrlo dobro".

Vicov veliki rival Don the Beachcomber također je tvrdio da je izmislio Mai Tai još 1933. u svom restoranu u Hollywoodu.

Bloody Mary
Postoje dvije verzije priče o nastanku ovog koktela. Jedna tvrdi kako je originalna verzija napravljena od jednake doze soka od paradajza i vodke, a korištena je kao lijek protiv mamurluka. Ovaj recept tvrdio je da je izmislio komičar, kompozitor i producent George Jessel sredinom prošlog stoljeća.

Historičar koktela Eric Felten pisao je kako mnogi sumnjaju u Jesselove navode, te naveo priču o barmenu Fernandu Petiotu iz newyorškog hotela St. Regis. Petiot je navodno služio ovaj koktel pod imenom Red Snappers još od '40-ih godina prošlog stoljeća, a izmislio ga je 20-ak godina ranije dok je radio u Parizu.

Današnji Bloody Mary je kombinacija Jesselove i Petiotove verzije, a Petiot je bio taj koji je koktelu dodao so, biber i Istina je da je Bladi Meri kakav pijemo danas zapravo kombinacija recepta Džesela i Petripta, a barmen je bio taj koji je dodao so, biber i Worcester sos.

Manhattan
Ovaj legendarni koktel mnogi nazivaju i kraljem koktela, a pravi se od viskija, vermuta i gorkog soka, najčešće dekorisan kandiranom trešnjom..

Smatra se da je nastao newyorškom Manhattan klubu 1870. godine. Navodno je poslužen na banketu majke Winstona Churchilla, u čast predsjedničkog kandidata Samuela J. Tildena. Druga priča navodi kako ga je napravio broadwayski barmen Black 1860-ih.

White Russian
U doba kada je nastao ovaj koktel, '30-tih godina prošlog stoljeća, vodila se velika marketinška kampanja tada jedva poznatog pića - vodke. Pravi se od krema, vodke i Cahule, a ima i svoju mračniju verziju - Black Russian.

Martini
Slavi ovog pića doprinjele su brojni poznati fanovi poput Winstona Churchilla, Harryja Trumana, Ernesta Hemingwaya, Francisa Scotta Fitzgeralda te izmišljenog Jamesa Bonda. Prvi martini, odnosno piće nalik njemu pojavilo se između 1862. i 1871. i nazivano je Martinez. To je bila slatka verzija. a sadržala je vermut i gin i bila ukrašena trešnjom.

Današnji recept uključuje gin, vermut i gorko piće i postala je popularna početkom 20. stoljeća. Tokom prohibicije martini je bio veoma popularan zahvaljujući dostupnosti gina i tada je više bio gin martini.

Pisco Sour
Pravi se od pisca, soka od limuna, gorkog pića i bjelanca, a rasprave se vode da li potiče iz Perua ili Čilea. Sam pisco – konjak iz Južne Afrike datira još iz 16. stoljeća.

Prema nekim podacima, koktel je u Peruu osmislio Victor Gringo Morris u svom baru u Limi. S druge strane, postoji i priča o engleskom stjuardu čiji se brod zaustavio u čileanskoj luci 1872. Obje zemlje slave ovaj koktel na manifestaciji Dani Pisco Soura koja se u Peruu održava prve subote u februaru, a u Čileu 15 maja.

Sidecar
Koktel koji postoji oko stotinu godina i predstavlja mješavinu brendija, konjaka Cointreau i limunovog soka. Pretpostavlja se kako je nastao u Parizu tokom Drugog svjetskog rata.

Zasluge se pripisuju američkom vojnom kapetanu. Legenda kaže da je koktel nazvan po motociklu sa prikolicom (sidecar) u kojoj se ovaj oficir vozio do bara. On je navodno tražio neko piće koje će ga opustiti i zagrijati prije večere. Barmen je sastavio spomenute sastojke i tako je nastao koktel.

Mojito
Pravi se od bijelog ruma, šećera, limete, sode i mente, a spominje se još u 16. stoljeći. Jedna priča vezana je za Kubu iz tog perioda, gdje je ovo piće zvano El Draque u čast Francisa Drakea.

Današnje ime najvjerovatnije potiče od kubanskog sosa mojo koji se pravi od bijelog luka, maslina i soka citrusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije