Legaliziran sport za djevojke u Saudijskoj Arabiji

Radiosarajevo.ba
Legaliziran sport za djevojke u Saudijskoj Arabiji

(Tekst preuzimamo s Manjine.ba, portala za manjinske i deprivilegovane grupe)

Djevojke iz Saudijske Arabije po prvi puta će se moći baviti sportom u privatnim školama. Taj potez posljednji je u nizu pojedinačnih mjera usmjerenih na postupno povećanje ženskih prava u toj ultrakonzervativnoj zemlji. Odluka je donesena gotovo godinu dana nakon što su, po prvi put, dvije Saudijke sudjelovale na Olimpijskim igrama.

Saudijska službena press agencija, SPA, izvijestila je da je od sada privatnim djevojačkim školama dopušteno održavanje sportskih aktivnosti u skladu s pravilima šerijatskog zakona. Studentice se moraju pridržavati pravila 'pristojnog' odijevanja, a ženama će se dati prioritet u nadziranju aktivnosti, kako nalaže Ministarstvo obrazovanja.

"Bilo je i vrijeme", izjavila je Youssef Aziza, profesorica na King Saud Sveučilištu. "U Saudijskoj Arabiji sve kasni što se tiče prava žena."
Youssef je rekla kako odluku da se dozvoli sport djevojčicama u privatnim školama smatra kao dio paketa širih reformi usmjerenih na povećanje prava žena, te kako su ograničenja u sportu diskriminatorna i imaju negativan utjecaj na zdravlje žena, piše Guardian.co.uk.

Glasnogovornik Ministarstva obrazovanja Mohammed al-Dakhini, izjavio je kako donošenje odluke da se djevojke smiju baviti sportom u privatnim školama "proizlazi iz učenja naše vjere, koja dopušta ženama takve aktivnosti u skladu sa šerijatom".

Do sada je vlada tiho tolerirala tjelesni odgoj u nekim privatnim školama, ali on nije bio uvršten u službeni kurikulum.
Odluka, koja ujedno znači da su privatne ženske škole dužne osigurati odgovarajuća mjesta i opremu za sport, monumentalni je korak koji će vjerojatno utjecati na javne škole i sveučilišta, koji su također podijeljeni po spolu, u skoroj budućnosti, smatra Youssef.

Sport za žene u Saudijskoj Arabiji u velikoj mjeri je razbibriga elita koja si može priuštiti skupa članstava u zdravstvenim klubovima. Oni su često vezani uz bolnice, budući da su ženske teretane zatvorena 2010. pod optužbom da ne posjeduju licencu.

Žene su također dužne poštivati stroga pravila kada je u pitanju njihova odjeća, te ne mogu, primjerice, biti viđene od strane muškaraca ili trčati u hlačama.
Sportašice se ne mogu registrirati u sportskim klubovima ili ligaškim natjecanjima. Zabranjen im je ulazak u nacionalna natjecanja što, kvalifikaciju na međunarodna natjecanja, čini nemogućom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije