Lažni organski i fair trade pamuk beru djeca

Radiosarajevo.ba
Lažni organski i fair trade pamuk beru djeca

Oznaka da je proizvod organskog porijekla i da poštuje standarde fair trade-a često je prvi razlog da se osviješteni kupac dubljeg džepa odluči za baš taj proizvod. Za one koji ne znaju, fair trade znači da su farmeri i radnici pomoću kojih kompanija dolazi do svojih sirovina plaćeni pošteno i da se poštuju njihova ljudska i radnička prava. Međutim, ne trebamo uvijek vjerovati onome šta kompanija tvrdi na pakovanju, a posljednji primjer za to je i skandal u Victoria's Secret.

Naime, proizvođač luksuznog donjeg rublja Victoria's Secret našao se u delikatnoj situaciji, budući da je otkriveno kako pamuk kojeg kupuju pod oznakom fair trade, zapravo beru djeca na afričkim farmama. Kažu, nisu znali za to, ali dio dokumenata priča drugačiju priču.

List Bloomberg je srijedu objavio veliki članak u kojem se analizira program nabavke pamuka pod oznakom fair trade iz Burkine Fasso. Pamuk kojeg beru djeca, među njima i 13-godišnja Clarisse Kambire s kojom su reporteri proveli šest tjedana, prevozi se u tvornice u Indiji i Šri Lanki, gdje se proizvodi donje rublje Victoria's Secreta, a potom se prodaje u luksuznim trgovinama - pod etiketom 'organskog' materijala.

Pamuk klasificiran kao organski i prema standardima fair trade-a trebao bi biti lišen prakse dječjeg i prisilnog rada. Za vođenje svih aspekata organskog i fair trade programa u Burkini Faso odgovorna je Nacionalna Federacija proizvođača pamuka iz Burkine Faso (UNPCB), koja je i partner Victoria's Secreta. Oni su još 2008. godine zajedno s Helvetas Swiss Intercooperation sponzorirali studiju u kojoj se zaključilo da na hiljade djece mogu biti žrtve eksploatacije fair-trade farmama za organski uzgoj, no u Victoria's Secretu tvrde da nisu vidjeli spomenuti izvještaj.

Bloomberg je upravo na primjeru 13-godišnje Clarisse pokazao kako u sistemu pod oznakom fair trade robe postoje mrlje. U Burkini Faso su unosne premije za organski uzgojen fair-trade pamuk stvorile nove poticaje farmerima za eksploataciju djece.

U Limited Brandsu, roditeljskoj firmi Victoria's Secreta, rekli su da optužbe o iskorištavanju dječjeg rada shvaćaju vrlo ozbiljno jer je, kako tvrde, to u suprotnosti s vrijednostima i standardima njihove kompanije, koji izričito zabranjuju dječji rad. Napominju da su se oslanjali na ocjenu grupe Fairtrade International, koja je proizvodnju u Burkini Faso ocijenila da udovoljava svim standardima koje promiču i zahtijevaju.

Iz grupe Fairtrade International su pak poručila da izvješće UNPCB-a iz 2008. nikad nisu vidjeli, a sad su najavili da će revidirati svoju ocjenu i početi program edukacije farmera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije