Laži o hrani koje treba raskrinkati

Radiosarajevo.ba
Laži o hrani koje treba raskrinkati

Hrana treba biti užitak i izvor zdravlja, oko toga će se svi složiti, no u pravom moru savjeta vrlo često ima i onih koji nemaju ama baš nikakve veze s istinom, pa se ekipa Business Insidera potrudila objasniti najčešće laži o hrani, prenosi Metro portal.

Često se o jajima govori kao o nezdravoj hrani koja je puna holesterola, pa je stoga ne bi trebalo jesti. Istina je potpuno obrnuta - kolesterol u hrani ne podiže razinu kolesterola u krvi, a uz to je u jajima dobar kolesterol, što ih čini upravo jednom od najboljih namirnica, puni su antioksidansa i ne debljaju.

Žitarice vam valjda već idu na uši, a kako one imaju vrlo malu prehrambenu vrijednost kad ih se usporedi s, recimo, povrćem i sadrže fitinsku kiselinu koja sprečava apsorpciju minerala u probavnom sustavu, ne pretjerujte ...

Još jedna od laži je i ona o zdravoj nemasnoj hrani. Da, proizvođači trpaju razne stvari u hranu kako bi hrana bila ukusnija nakon što su izvukli masti, a obično je to - šećer, kralj nezdrave hrane. Stoga, oprezno s "light" proizvodima.

Jedan od mitova je puno malih obroka u danu koji bi trebali biti zdravi za vas, no nebrojena su istraživanja pokazala da to nije istina i da je jedino važno u toku dana ne unijeti previše kalorija. Tri ili šest obroka, sasvim je svejedno.

Biljna ulja i omega-6 kiseline dobra su za zdravlje, ali u ograničenim količinama, jer ako pretjerate s omega-6, a ne unesete jednaku količinu omega-3 kiselina, zdravlje će vam biti narušeno.

I da, za kraj - masna hrana ne deblja. Barem ne sama po sebi, pogledajte Eskime koji jedu samo mast? Jedino što je važno je stil života koji vodite i gdje živite, o tome ovisi količina masnoća koju smijete pojesti

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije