Lansiran prototip nove svemirske letjelice

Radiosarajevo.ba
Lansiran prototip nove svemirske letjelice

Prototip nove svemirske letjelice američke vojske "X-37B" lansiran jeu petak u orbitu sa Floride. Letjelica izgledom podsjeća na manji svemirski brod, a poletjela je iz stanice vazduhoplovne baze Cape Canaveral, prenosi BBC.

Riječ je o vojnoj bespilotnoj letjelici koja će izvršiti prvo samostalno vraćanje i slijetanje u istoriji američkog svemirskog programa.

Ovaj svemirski brod dugačak je devet metara i ima obim od 4,5 metara. Manji je od šatla za četiri puta, a u zadnjem dijelu ima veliki motor koji mu omogućava promijenu orbite.

Svemirski šatl za pogon koristi hemijsko gorivo, a nova vojna letjelica napaja se preko solarnih panela i litijum-jonskih baterija.

"Prioritet demonstracije tehnologije na prvom letu je sama letjelica. Cilj je da ona stigne u orbitu, otvori vrata teretnog prostora, raširi solarne ploče, preuzme kontrolu nad visinom orbite i vrati se", izjavio je Geri Pejton, podsekretar svemirskog programa američkog vazduhoplovstva.

Precizni ciljevi i cijena ovog programa su tajna. Prvih nekoliko letova omogućit će zvaničnicima da procijene sposobnosti letjelice i pouzdanost njenih komponenti i sistema.
blic.rs/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije