Kus kus: Lagan i jednostavan obrok!

Radiosarajevo.ba
Kus kus: Lagan i jednostavan obrok!

Vrlo često se kus kus smatra žitaricom. Do ove zabune dolazi jer kus kus izgledom podsjeća na proso ili izlomljena zrna drugih žitarica. Zapravo, kus kus bi se mogao smatrati vrstom tjestenine. Može biti sitan, srednje veličine i krupan.

Dobro spremljen kus kus uvijek je rastresit i lagan, prilagodljivog i nježnog ukusa koji se odlično slaže sa različitim začinima; može biti poslastica, kao i slano jelo. Kus kus ne sadrži holesterol, tako da čini osnovu mnogih mediteranskih i afričkih salata, a u Europi je postao popularan u posljednjih petnaestak godina.

Kus kus je tradicionalno jelo porijeklom iz Sjeverne Afrike i nacionalno jelo u Alžiru, Maroku i Tunisu. Prisutan je i na mnogim drugim trpezama: u Tunisu, Egiptu, Izraelu.

Osnovna razlika između kus kusa i tjestenine je u tome što se tjestenina mijesi, dok je kus kus, uvjetno rečeno, navlaženo, preoblikovano i tako osušeno brašno. I dok se pasta služi sa različitim umacima, kus kus spada u tradicionalna jela koja čine kompletan obrok. Kus kus se obično jede uz, na tradicionalan način, dinstano povrće kojem se, osim u vegetarijanskim varijantama, dodaju meso ili morski plodovi i riba. 


Od povrća, koriste se sve moguće vrste (tikva, tikvice, patlidžan, mrkva, paprika, paradajz, krompir, luk), a od mesa najčešće janjetina, piletina i govedina. Mogu se dodati i mahunarke. U slatkim varijantama, u kus kus se dodaju sušeno i koštunjavo voće. Sastavno dio svakog kus kusa su začini (đumbir, karanfilić, cimet, biber). Gledano iz nutricionističkog ugla, kus kus se smatra kompletnim obrokom jer sadrži žitarice, proteine i povrće.

Idealan kao prilog

Kuhani kus kus bit će mnogo ukusniji ako se začini maslinovim uljem ili uz malo maslaca. Tako pripremljen može se jesti kao prilog, umjesto riže ili krompira.

Budući da je kus kus svestrana namirnica čiji okus odgovara slatkim i slanim jelima, slobodno eksperimentirajte i kombinirajte ga sa svime što vam je pri ruci. Naprimjer, u omiljenom receptu za rižoto, umjesto riže možete upotrijebiti kus kus. Možete ga koristiti i za punjene paprike ili sarmu. No ne zaboravite da se on kuha puno kraće i da je gotov za nekoliko minuta.

Kus kus koji imamo prilike nabaviti u našim prodavnicama, već je termički obrađen, tako da ćemo ga, sljedeći uputstvo sa ambalaže, za par minuta, uz naznačenu količinu provrele vode i lagano mješanje, vrlo brzo pripremiti, a može se naći u prodavnicama zdrave hrane i hipermarketima.

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije