Kurkuma je jedan od najzdravijih začina na svijetu: Pomaže i kod alergija

Radiosarajevo.ba
Kurkuma je jedan od najzdravijih začina na svijetu: Pomaže i kod alergija

Kurkuma je indijski začin koji se godinama koristi u alternativnoj medicini zbog svojih protuupalnih karakteristika. Karakterističan je sastojak za jela u Bangladešu, Maleziji, Šri Lanki i Indoneziji.

Zbog spoznaja o brojnim povoljnim učincima na zdravlje ovaj začin je sve prisutniji i u kuhinjama zapadnog svijeta.

Kurkuma ili kako je još nazivaju Indijski šafran, osim glavnog aduta kurkumina sadrži i cijeli niz vitamina i minerala. Odličan je izvor mangana, željeza, kalija te vitamina B6. Budući da se obično jelu dodaje u količini od jedne kašičice, kalorijski doprinos je zanemariv i iznosi tek 8 kcal.

Evo nekoliko razloga zbog kojih je dobro koristiti kurkumu.

Zdravlje jetre

Kurkuma pomaže smanjiti štetu od patogena i toksičnih spojeva kao što su teški metali, zračenje, nikotin i druge kemikalije.

Štiti od artritisa

Snažna antiupalna svojstva kurkume dugo su korištena u staroj indijskoj i ayurvedskoj medicini kao tretman za upalne poremećaje, primjerice artritis i reumatoidni artritis.

Istraživači su otkrili da ekstrakt kurkume blokira napad reumatoidnog artritisa u štakora. Čini se da ekstrakt sprečava protein (poznat kao NF-KB) da se aktivira u zglobu. Ovaj protein povezan je s povećanim rizicima od upale.

Pomaže kod zarastanja rana

Kurkuma ima svojstva antiseptika i analgetika. U davna vremena, stavljala se na rane i posjekotine, da bi ih izliječila, ali i da se izbjegne infekcija.

Dobra za kožu

Kurkuma je vrlo učinkovita kod kožnih bolesti. Umiješajte je u kremu ili napravite masku i nanesite na problematična područja.

Smanjuje alergije

Istraživanja su pokazala da aktivna tvar kurkumin može blokirati otpuštanje histamina u organizmu te spriječiti razvoj simptoma alergija.

Kurkumu možete vrlo lako uključiti u prehranu – ona se može dodati kajgani, jutarnjem smoothieju, supicama i ostalim varivima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije