Kukuruz je nezasluženo na lošem glasu!

Radiosarajevo.ba
Kukuruz je nezasluženo na lošem glasu!

Kukuruz, a posebno šećerac, nezasluženo je na lošem glasu kod raznih 'stručnjaka'. Šećerac ima sočno i ukusno zrno, koje osim škroba sadrži i bjelančevine, te je stoga i vrlo zdrav. Unatoč tome, mitova o kukuruzu sve je više. Pročitajte najčešće.

Kuhani ili pečeni kukuruz jedan je od najzdravijih fast-food proizvoda koji ćete kupiti na cesti. No, neki ga sve češće, a potpuno nepravedno, trpaju u isti koš s nezdravom hranom. 

Najveći mitovi o kukuruzu

Većina kukuruza je genetski modificirana 

Čak je i u SAD-u samo tri do četiri posto kukuruza uzgojenog za ljudsku konzumaciju GM. Kod nas se se GMO uošte i ne prodaje. 

Kukuruz deblja, zato se njime tovi stoka 

Kukuruz ima isti broj kalorija kao i jabuka, ali manje od četvrtine šećera. Drugim riječima, kukuruz je zapravo jedna od zdravijih namirnica! To što ga neki natope maslacem i nerazumno sole je druga priča. 

Kuhanje čini kukuruz manje hranjivim 

Antioksidativna aktivnost, koja pomaže u zaštiti organizma od raka i srčanih bolesti, zapravo se povećava kad kukuruz omekša. 

Kukuruz ne sadrži zdrave sastojke 

Kukuruz sadrži lutein i zeaksantin, dvije fitohemikalije koje čuvaju zdrav vid, a ima i korisna dijetalna vlakna (3 grama po klipu). 

Kukuruz treba birati prema boji zrna 

Raznolikost je daleko manje važna od svježine. Bilo koji kukuruz može biti loš ako je star. Ni boja nije ključna za kvalitetu. Žuta, bijela, dvobojni, ništa ne smeta. Boja ovisi od regije do regije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije