Kuhanje: Pravite li ove amaterske greške?

Radiosarajevo.ba
Kuhanje: Pravite li ove amaterske greške?
Možda mislite da dobro kuvate jer znate da koristite biljke i začine. Ipak, veća je verovatnoća da ste napravili jednu od ovih uobičajenih grešaka kuvara amatera. - See more at: http://www.nadlanu.com/pocetna/zivot/gastronomija/start/Kuvanje-Da-li-i-vi-pravite-ove-amaterske-greske.a-218194.269.html#sthash.ZWc9sF33.dpuf

Vlasnik restorana u kineskom Sečuanu Džonatan Lav je upozorio na najčešće greške.

Možda mislite da dobro kuhate jer znate da koristite biljke i začine. Ipak, veća je vjerovatnoća da ste napravili jednu od ovih uobičajenih grešaka prilikom kuhanja, piše Nadlanu.com.

Previše začina

"Puno amatera to radi. I ja sam nekad. Kad sam dobio svoj prvi stalak sa začinima, stavljao sam desetak začina u sve. Tako sam samo zbunjivao nepce. Kasnije sam shvatio da dobra tehnika i sastojci ukusu doprinose mnogo više nego sami začini. Dobar obrok treba imati najviše tri ili četiri različita osnovna ukusa, zajedno sa nekim aromama", kaže on.

Nedovoljno vruća rerna

Ako pečete ili pržite, rerna ili ringla mora biti jako vruća. Za prosječnu tavu trebaće pet do sedam minuta da se cijeli pravilno zagrije.

Miješanje hrane tokom prženja

Većina ljudi prženje doživljava kao jednostavno kuhanje nečega na visokoj temperaturi. Ali to nije tako. Ideja je da ispržite hranu, ne da je parite, a to znači konstantno prevrtanje hrane "bacanjem", a ne miješanje kuhačom.

Ne koristite termometar
Ne koristite termometar

"To uglavnom rade svi kućni kuhari. Kad god me pitaju zašto pečenje nije ispalo onako kako je trebalo, pitam ih da li su koristili termometar. U 99% slučajeva kažu da nisu".

Previše tečnosti tokom dinstanja

"Primjetio sam da ljudi tokom dinstanja dodaju toliko vode ili vina da meso potpuno pliva. Ne, nemojte to raditi! Postoji razlika između dinstanja i kuhanja".

Dodavanje sastojaka u pečenje na osnovu ukusa, a ne hemijskog sastava

"Nikad ništa nemojte dodavati u pečenje osim ako niste potpuno upoznati ne samo sa ukusom, nego i hemijskim svojstvima. Super je eksperimentisati , ali na edukovan način".

Dodajete previše šećera kako biste zgusnuli sos

"I ovo radi puno ljudi, pretpostavljam zbog nestrpljivosti. Za gušći sos treba najviše dvije, tri kašike šećera po šoljici tečnosti, i to samo ako tečnost već ne sadrži proteine ili nekakve emulgatore. Treba vremena da skrob učini svoju čaroliju. Ako dodamo previše skroba, dobićete bljutav, zrnasti i neukusan sos".


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije