Krompir kao spas za organizam
Najnovija istraživanja pokazuju kako oni koji paze na svoje kilograme, iz prehrane, nakon šećera, prvo izbace ugljikohidratima bogate namirnice, poput krompira. Tu veoma griješe. Krompir tijelu pruža esencijalan izvor goriva i energije.
Ključ uspješnog i dugoročnog mršavljenja je hrana koja vam što duže daje osjećaj sitosti, tvrdi dr. Jacquie Lavin, nutricionistica specijalizirana u području gubitka kilograma. "Trebali biste jesti kompleksne ugljikohidrate poput krompira nauštrb jednostavnih ugljikohidrata poput šećera ili keksića koji vam daju kratak energetski poticaj nakon kojeg slijedi snažan osjećaj gladi. Na ovaj način krompir može reducirati epizode nekontrolisanog hranjenja", kaže Lavin, a prenosi Magazin.hr.
Sudeći prema istraživanju čiji su rezultati objavljeni u publikaciji British Journal of Nutrition, krompir je pogrešno klasificiran visoko na ljestvici glikemijskog indeksa, koja je posložila ugljikohidrate od jedan do sto ovisno o tome koliko se brzo na osnovi glukoze razgrađuju tokom probave. Čista glukoza ima glikemijski indeks 100. Što je niža brojka, to je znak da namirnici duže treba da se probavi te da smo nakon konzumiranja iste sitiji i zadovoljniji. Upravo zbog ovog onima koji žele izgubiti nekoliko kilograma preporučuje se dijeta bogata namirnicama koje sadrže niski GI.
Doduše, naučnici su jednako tako zaključili kako GI krompira varira ovisno o njegovoj vrsti, gdje je uzgajan, ali i o metodama pripreme. Npr., GI može biti srednji do niski kada je krompir konzumiran hladan te kada je kuhan i konzumiran u cijelosti, umjesto kad je izgnječen.
Krompir tijelu pruža esencijalan izvor goriva i energije koja vam treba čak i kada ste na dijeti. Kao bogat izvor ugljikohidrata, on nam pomaže u 'pogonu' svih reakcija u tijelu koje trebate za kretanje, razmišljanje, probavu i obnovu stanica.
Vitaminska bomba
Engleski i španski mornari iz 19. stoljeća jeli su krompir kako bi spriječili oboljenje od skorbuta. Iznenađujuće bogat vitaminom C, koji znatno potpomaže imunološki sistem, srednje velik krompir (150g) s korom sadrži čak 27 mg vitamina C, što je gotovo pa polovica preporučene dnevne doze.
Krompir je veoma bogat i vitaminom B, folnom kiselinom i mineralima poput kalija, magnezija i željeza. Krumpir je podzemni gomolj, što znači da pohranjuje sve vitamine i minerale potrebne za uzgoj novih biljaka krumpira u proljeće. Unatoč sveopćoj zabludi da je samo prepun štetnog škroba, krompir je zapravo veoma bogat hranjivim tvarima.
Krvni tlak
Istraživači s Instituta za proučavanje hrane u Norwichu u krumpiru su pronašli jedinstvene molekule nazvane kukoamini koji snižavaju visok krvni tlak. Primjera radi, tradicionalna kineska medicina koristi biljku, goji bobice, koje također sadrže kukoamine, kako bi spravili čaj koji snižava krvni tlak.
Iako još nije precizno utvrđena količina krompira koju biste trebali konzumirati za terapeutske učinke, smatra se da nekoliko konzumiranih krompira dnevno ima tendenciju smanjivanja krvnog tlaka.
Kardiovaskularne bolesti
Institut za poljoprivredno istraživanje u američkom Navarreu identificiralo je 60 različitih vrsta fitokemikalija i vitamina u kori krompira. Mnogi od njih bili su flavonoidi koji pomažu u zaštiti od kardiovaskularnih bolesti spuštanjem razine loših LDL-kolesterola i čišćenju arterija od masti.
B vitamini u krumpirima također štite arterije. Vitamin B6, koji se nalazi u krompiru, reducira razine molekula zvanih homocisteini koje su krive za upale arterija. Visoke razine homocisteina povezane su sa znatno povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara.
Zdravlje crijeva
Samo jedan pečeni krompir osigurat će vam gotovo 12 posto dnevne preporučene doze vlakana. Visoke razine dijetalnih vlakana osiguravaju zdravu probavu i redovite stolice, a pružaju i zaštitni učinak od raka debelog crijeva.
Iako je većina vlakana u krompiru pronađena u kori, dio škroba u krompiru je neprobavljiv. Umjesto toga on prolazi kroz probavni sistem, dajući volumen. Ako vas muči neučestalost stolice, pojedite kuhane krumpire koje ste prethodno ohladili. Proces hlađenja povećava količinu neprobavljivog škroba sa sedam na 13 posto.
Stres
Krompir je izuzetno bogat vitaminom B6, tvari prijeko potrebnom za obnovu stanica, zdravlje nervnog sistema i uravnoteženo raspoloženje. Samo 100 g pečenog krompira sadrži 21 posto preporučene dnevne doze ovog vitamina.
Vitamin B6 koristi se u proizvodnji neurotransmitera - hemijskih tvari koje prenose impulse u sinapsama nervnog sistema, odnosno poruke od jedne stanice do druge. Neurotransmiteri, poput serotonina i dopamina, potrebni su za reguliranje raspoloženja, a za sve ovo potreban je upravo vitamin B6.
Također, spomenuti je vitamin potreban i za proizvodnju adrenalina, hormona koji nam pomaže u reagiranju na stres, kao i za proizvodnju GABA-e, tvari koje se povezuje s opuštanjem i osjećajem zadovoljstva.
Zdravlje kože
Vitamin C, kompleks vitamina B i minerali poput kalija, magnezija, fosfora i cinka pogodni su za zdravlje kože. Osim toga, masa dobivena gnječenjem sirovog krompira pomiješana s medom može poslužiti kao odlična maska za lice. Ovo pomaže u sprječavanju nastanka prištića i ublažava mrlje na koži. Ako se eksterno nanese na opekotine, ova smjesa pruža osjećaj olakšanja i pomaže u zacjeljenju. Izgnječeni krompir, čak i voda u kojoj se krompir prao, odlični su za dobivanje čiste i mekane kože.
Reumatizam
Postoje dva aspekta ovog faktora. Vitamini, kalcij i magnezij u krompiru daju olakšanje onima koji pate od reume. Voda koja se dobiva kuhanjem krompira također ima isti učinak. No, zbog visoke razine ili ugljikohidrata sklon je povećanju tjelesne težine koja može imati negativan učinak kod ljudi s reumatskim oboljenjima.
Moždane funkcije
Pravilno funkcionisanje mozga u velikoj mjeri ovisi o razini glukoze, opskrbom kiseonika, nekim članovima vitamina iz B kompleksa i nekih hormona, aminokiselina i masnih kiselina poput omega-3 masnih kiselina. Krompir sadrži gotovo sve od navedenog. Bogat je ugljikohidratima i stoga održava dobru razinu glukoze u krvi što mozgu ne dopušta umor i čini ga aktivnim i opreznim, fokusiranim.
Sljedeći na popisu je kiseonik koji se do mozga prenosi uz pomoć hemoglobina u krvi čiji je glavni sastojak željezo. Krompir sadrži zavidne količine željeza, čime potpomaže navedenu funkciju. Nadalje, krompir je izuzetno bogat vitaminom B6 i sadrži tragove i ostalih članova ovog kompleksa. Osim toga, ova namirnica sadrži i druge elemente poput fosfora i cinka koji su također pogodni za rad mozga.
Srčane bolesti
Osim vitamina (B kompleksa i vitamina C), minerala i vlakana, krompir također sadrži određene tvari koje se nazivaju karotenoidi (lutein, zeaksantin i sl.) koji su pogodni za zdravlje srca i ostalih organa. Ali opet, zbog toga što podiže razinu glukoze u krvi i tokom pretjeranog unosa može uzrokovati pretilost što pak može staviti puno pritiska na srce. Ne preporučuje se pretilim ili ljudima koji pate od dijabetesa.
Bubrežni kamenac
Bubrežni kamenac, poznat i kao Renal Calculi, uzrokovan je uglavnom zbog povećane razine mokraćne kiseline u krvi. U tim slučajevima treba izbjegavati hranu bogatu proteinima, posebice životinjskim proteinima poput mesa, purice, škampa, morskih riba, jaja, mlijeka, itd., kao i špinat, crni grah i druge vrste graha koje povećavaju razinu mokraćne kiseline u krvi.
Željezo i kalcij također potpomažu stvaranje bubrežnog kamenca, a s obzirom da je krompir bogat objema tvarima možda se 'na prvu' ne čini pogodnim. No, s obzirom da je krompir veoma bogat i magnezijem koji sprječava taloženje kalcija (ovapnjenje) u bubrezima i drugim tkivima, ovo ga čini korisnim za liječenje bubrežnih kamenaca.
Druge pogodnosti
Krompirov sok odličan je lijek za opekline, masnice, uganuća, probleme s kožom, čireve, učinak narkotika, rak prostate i maternice i formiranje cista ili tumora. S druge strane, prilikom konzumiranja krompira treba imati određenu dozu opreza. Zeleni krompir je otrovan jer sadrži alkaloide poput solanina, chaconina i arsena čija se pretjerana konzumacija može pokazati fatalnom. Glikemijski indeks u krompiru je veoma visok (viši od 80) tako da pretile osobe, oni koji pate od dijabetesa i oni koji pokušavaju smršavjeti trebali bi smanjiti svoje porcije. I posljednje, ali ništa manje važno, krompir je bolji pečen, nego sirov ili pržen.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.