Kriška limuna u čaši vašeg pića i nije tako bezazlena

Radiosarajevo.ba
Kriška limuna u čaši vašeg pića i nije tako bezazlena

Kriška limuna u čaši vode ili u nekom drugom piću uobičajena je stvar. Međutim, jeste li ikada pomislili da pritom unosite mnogo više stvari u svoj organizam? I to onih nepoželjnih.

Tokom istraživanja koje je proveo Journal of Environmental Health, istraživači su pregledali 76 limuna prikupljenih iz 21 restorana koje su posjetili 43 puta. Utvrdili su kako čak 70 posto kriškica limuna sadrži mikroorganizme, piše Kurir-info.rs.

Uzorke bi uzeli čim bi piće bilo posluženo dakle prije ispijanja ili nekog drugog fizičkog kontakta. O porijeklu mikroba naučnici su mogli samo nagađati.

''Iako je poznato da limun ima neka antibakterijska svojstva, rezultati su pokazali da širok spektar mikroorganizama može opstati čak i na narezanom limunu. Vlasnici restorana i kafića bi trebali biti svjesni da zajedno s limunom u čašu stavljaju potencijalno patogene mikroorganizme'', navodi se u studiji.

Filip Tierno, profesor mikrobiologije i patologije s njujorškog Langone Medical Centra, proveo je desetine sličnih istraživanja. Otkrio je kako je čak polovina limunovih kriškica zagađena ljudskim fekalijama zbog direktnog dodira i diranja prstima. Zabilježeno je, naime, kako mnogi rade u nehigijenskim uvjetima, a osim toga, u kontaktu su s drugim namirnicama ili su prali čaše, a nakon toga dirali hranu i limun bez rukavica i bez da su prethodno oprali ruke.

Na limun se mogu prenijeti bakterije i ukoliko se ne operu ruke nakon odlaska do toaleta, kihanjem, ili kašljanjem.

Slični mikrobi nađeni su i u posudicama za so, biber, ulje i kečap i na restoranskom priboru za jelo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije