Kriolipoliza za zdravo i trajno mršavljenje

Radiosarajevo.ba
Kriolipoliza za zdravo i trajno mršavljenje
Ilustracija

Ledom protiv masnih naslaga? Umjesto liposukcije i topljenja masnih stanica laserom te radiofrekvencijom, budućnost rješavanja masnih jastučića po cijelom tijelu mogla bi biti u njihovu hlađenju - tvrde oni koji su najprije u SAD, a ove sedmice i u Velikoj Britaniji upoznali mogućnosti kriolipolize ili, tačnije, zamrzavanja masnih naslaga na trbuhu i oko struka.

Niska temperatura, kažu stručnjaci, znači smrt za potkožnu masnoću, a istodobno nema štete ni za kožu ni za mišiće. Spas se zove Zeltiq, novi obećavajući uređaj za kriolipolizu.

Naime, čak i kad vaga ne pokazuje višak kilograma, naslage masnoća na krivim mjestima - poput trbuha, oko pojasa, na nadlaktici ili na bedrima - naprosto izluđuju. Nerijetko ne pomažu ni pokušaji s vježbanjem, pa ponekad liposukcija ili laser postaju jedini izlaz. Je li došao kraj tim mukama, koje uopće nisu bezazlene jer estetski hirurzi sami priznaju da, primjerice, liposukcija ponekad može biti i riskantni zahvat?

Ako je suditi po oduševljenju i interesu koji ovih dana pokazuju Britanci, hladnoća bi mogla pomoći mnogima bez rizika koje imaju postojeće metode oblikovanja našeg tijela. Dapače, već postoje liste čekanja za prvi instalirani uređaj. Trenutno Zeltiq najbolje funkcionira za područje oko struka i na trbuhu, a proizvođači kažu da rade na novim sondama koje bi imale isti učinak i na bedrima. Naime, uređaj se pokazao manje učinkovit upravo na bedrima.

Umjesto da topi ili fizički uklanja masne stanice iz tijela, Zeltiq ih hladi do nule Celzijevih stepeni, što je za njih kobno jer ne podnose niske temperature. Uređaj zato postupno snižava temperaturu potkožne masnoće, čime se masne stanice kristaliziraju, ali istodobno ta niska temperatura nije štetna za kožu i mišiće.

Mrtve masne stanice s vremenom se uklanjaju iz tijela preko jetre. Ispitivanja su pokazala da samo jedan tretman može uništiti oko 25 posto masnih stanica na trbuhu i oko struka. Naravno, da bi se nakon toga izgladila koža, odnosno nestao njezin višak, potrebne su vježbe, koje nakon zahvata postaju učinkovitije.

Tretman počinje tako da pacijent sjeda na stolicu, a na trbuh mu se stavlja jastučić sa hladnim gelom. Zatim se na jastučić stavlja glava uređaja i za nekoliko sekundi vakuum usisava dio trbuha. Pacijent na tom mjestu osjeća hladnoću, ali podnošljive razine, slično kao kada se ledom hladi upala mišića. Cijeli proces traje otprilike jedan sat, a pacijenti opisuju da povremeno postoji lagana bol, puno manja nego, primjera radi, tokom depiliranja voskom ili čišćenja kamenca sa zuba. Nakon završetka postupka za dvije sedmice također se može osjećati povremena bol, ali, kako kažu pacijenti, ništa ekstremno.

Istina, učinak ove metode nije uočljiv od danas do sutra, upozorava dr. David Goldberg, koji u New Yorku ispituje uređaj, nego će se rezultati vidjeti za dva do tri mjeseca, koliko uništenim masnim stanicama treba da otputuju iz tijela. Potvrđuju to i pacijenti koji su proteklih mjeseci isprobali učinak Zeltiq. Oni ističu da u početku nisu bili pretjerano oduševljeni učinkom, ali nekoliko sedmica kasnije vidjeli su se prvi rezultati.

Svaki organizam reagira različito na terapiju, pa tako Debbi Scott, Britanka koja je već isprobala uređaj u SAD, kaže kako je oduševljena što joj se nakupina sala na trbuhu koju godinama nije mogla ukloniti ni prehranom ni vježbom istopila već mjesec dana nakon smrzavanja. Kaže da je nakon zahvata sedam dana osjećala laganu bol u trbuhu, a potom je i to nestalo. Zasad nisu poznate nuspojave, pa stručnjaci samo upozoravaju da bi postupak trebao biti postupan (za svaki slučaj) kako se jetra ne bi opteretila prevelikom količinom mrtvih masnih stanica u kratkom vremenu.

Zanimljivo je da je Zeltiq najprije bio odobren za lokalnu anesteziju kože, a tek potom se počeo koristiti za skidanje masnoća sa trbuha. Naravno, ovim se aparatom ne može skidati masnoća debelim osobama (to vrijedi i za laser te radiofrekvenciju), nego samo onima koje imaju tek pokoji kilogram viška ili su normalne težine, ali im naslage masnih stanica kvare figuru. Cijena skidanja masnoća uz pomoć Zeltiqa je od 600 do hiljadu dolara po tretmanu, a uglavnom se radi jedan do tri tretmana. Budući da je cijena liposukcije oko 5 hiljada dolara, ljekari su uvjereni da će i to imati veliku ulogu pri odabiru metode uklanjanja masnih stanica iz tijela.

U svakom slučaju nema nikakve dvojbe da će i ova metoda uljepšavanja tijela imati svoje poklonike.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije