Kriglom piva do jačih kostiju

Radiosarajevo.ba
Kriglom piva do jačih kostiju


Španski naučnici otkrili su da žene koje umjereno piju pivo imaju jače kosti. Smatra se da se taj pozitivni učinak na zdravlje može pripisati fitohormonima i silikonima u pivu, a ne alkoholu.

Istraživači sa Univerziteta Extremadura u španjolskome gradu Caceresu proučili su gotovo dvije hiljade žena i otkrili da žene koje su redovno pile pivo imaju veću gustoću kostiju od žena koje nikad nisu uživale u tom piću.

Smatra se da se taj pozitivni učinak na zdravlje može pripisati fitohormonima i silikonima u pivu, a ne alkoholu.

U članku objavljenom u stručnom časopisu Nutrition, istraživači su istakli da bi se sastojci piva trebali dodatno istražiti, no dodali su i da ljudi ne bi trebali početi piti pivo zbog poboljšanja zdravlja kostiju.

Ovo bi otkriće s vremenom trebalo dovesti do novih lijekova za liječenje osteoporoze, bolesti kostiju koja smanjuje mineralnu gustoću kosti, a od koje boluje svaka četvrta žena starija od 60 godina.

Osteoporoza je posebno česta kod žena u postmenopauzi zbog toga što se prirodni proces pregradnje kostiju usporava nakon menopauze.

Zbog svega toga ženama u postmenopauzi preporučuje se svaki dan uzimati vitamin D.

net.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije