Kreatin može pomoći u borbi protiv depresije

Radiosarajevo.ba
Kreatin može pomoći u borbi protiv depresije

Prema istraživanju objavljenom u online izdanju časopisa American Journal of Psychiatry, žene koje pate od teške depresije, i koje uz dnevnu dozu antidepresiva uzimaju i 5 grama kreatina, reagiraju dva puta brže na terapiju te ulaze u remisiju bolesti dva puta više nego žene koje uzimaju samo antidepresive.

Kreatin je supstanca koju naše tijelo proizvodi prirodno kao izvor energije za naše mišiće. Proizvodi ga jetra, ali i gušterača i bubrezi. Transportira se krvlju u mišićne ćelije gdje se pretvara u kreatin-fosfat.

Kako kreatin djeluje protiv depresije nije u potpunosti jasno, no istraživači vjeruju kako je proenergetski učinak suplementacije kreatina, uključujući stvaranje više fosfokreatina, jedan od faktora koji doprinosi ranijem i boljem odgovoru pacijenata na antidepresive. 

U studiji koja je trajala 8 sedmica i koja je uključila 52 žene dobi između 19 i 65 godina sa teškom depresijom, 25 žena uzimalo je antidepresive i kreatin dok je njih 27 uzimalo antidepresive i placebo. 

Žene koje su uz lijek uzimale kreatin imale su značajno poboljšanje simptoma bolesti nakon 2 i 4 sedmice (32 i 68%) u odnosu na placebo skupinu (3,7 i 29%). Nakon osam sedmica, polovina žena iz skupine koja je uz antidepresive uzimala i kreatin nije pokazivala nikakve simptome depresije u odnosu na njih četvrtinu iz placebo skupine. 

Upotreba umjetnih pripravaka kreatina (preporučeno od strane sportskih stručnjaka): jedna čajna kašika (oko 5gr) kreatina dnevno u čaši soka ili nekog napitka bogatog ugljenim hidratima. Neželjeni učinci kreatina nisu uočeni. 

Izvor: Vitamini.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije