Kratki rječnik asertivnosti

Radiosarajevo.ba
Kratki rječnik asertivnosti

Asertivnost je vještina koja omogućuje da se izborimo za svoja prava, osiguravajući da se naše mišljenje i osjećaji uzmu u obzir, a pri tom se ne narušavaju prava drugih.

Osnovni elementi asertivnog ponašanja su jasno izražavanje ponašanja koje nas smeta, objašnjavanje razloga zbog kojih nas to ponašanje smeta (izražavanje vlastitog mišljenja, osjećaja i/ili posljedica tog ponašanja), te jasno izražavanje našeg zahtjeva.

Da, vi možete reći i "ne". Naučite kako...

Razvijanje asertivnosti može trajati čitavog života, ali u svakodnevnoj komunikaciji su dobrodošla "brza" rješenja. U njoj treba da se izborite za svoja prava, ali i da poštujete prava svih drugih - što je jedna od mogućih definicija asertivnosti. Za vježbu, bit će vam dovoljno i ovih šest fraza za početak rečenice koje nam donosi Lovesensa.rs.

Jednostavno mi ne odgovara takvo rješenje.

Razmislit ću o tome.

Ne, hvala.

Ne dopada mi se kad vi... Molim vas, prestanite odmah.

Ne dopada mi se... - Radije bih da...

"Dogodit će se da ne uspijete u asertivnoj komunikaciji", objašnjava life-coach Meg Selig, koja je koncipirala ovaj kratki podsjetnik, "ali nemojte odustajati. Uvijek se prisjetite koliko je asertivnost važna vještina i to će vam pomoći da ostanete uporni."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije