Kraj toplomjera i drugih uređaja sa živom?

Radiosarajevo.ba
Kraj toplomjera i drugih uređaja sa živom?

Svjetska zdravstvena organizacija /SZO/ i aktivisti pokrenuli su inicijativu za ukidanje upotrebu žive u toplomjerima, dan nakon što je potpisan Sporazum UN o kontroli ovog tečnog otrovnog metala.

"Živa je jedna od deset hemikalija koje izazivaju zabrinutost po zdravlje javnosti i to je supstanca koja se generacijama ispušta u eko sistem, izazivajući veoma teške posljedice po zdravlje", navodi se u saopštenju direktora SZO Margaret Čen, objavila je novinska agencija Srna.

U saradnji sa organizacijom "Zdravstvena zaštita bez posljedica", SZO ističe da je cilj da do 2020. živa bude uklonjena iz toplomjera kao i iz uređaja za mjerenje pritiska. Prema navodima SZO, taj cilj će biti ostvaren ukoliko bude obustavljena proizvodnja, uvoz i izvoz sličnih uređaja i bude uvedene tačne, pristupačne i bezbjednije alternative za živu.

Juče su u japanskom gradu Minamata delegati iz 140 zemalja i teritorija potpisali Sporazum UN o kontroli žive. Izabrana lokacija je simbolična jer je u Minamati bio skandal sa živom pedesetih godina prošlog vijeka. Otrovano je nekoliko desetina hiljada ljudi, od čega je oko 20.000 od tada umrlo, nakon konzumacije ribe i školjki iz vode zagađene ispuštanjem otpadne vode iz lokalne fabrike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije