Kraj oznakama roka trajanja za hranu

Radiosarajevo.ba
Kraj oznakama roka trajanja za hranu

Mikrobiolozi sa sveučilišta u Minnesoti slučajno su otkrili supstancu zvanu bizin - vrstu konzervansa koja bi mogla donijeti kraj oznakama roka trajanja.

Novootkriveno sredstvo za zaštitu stvara se prirodnim putem u nekim vrstama bakterija koje su u potpunosti bezopasne za ljude, a naučnici su ga otkrili dok su proučavali organizme u ljudskim crijevima. "Magična svojstva" bizina očituju se u njegovoj sposobnosti da ubija bakterije koje uzrokuju raspadanje svježih proteina koji se nalaze u mesu, ribi, peradi i jajima. Ujedno sprječava i pojavu bakterija odgovornih za trovanje hranom, poput E.coli, salmonele i listerije.

Naučnici smatraju kako će im biti potrebno barem tri godine da se bizin u potpunosti počne primjenjivati u industriji hrane, a pregovori s velikim proizvođačima su već u toku. Njegova upotreba mogla bi značiti veliko smanjenje broja oboljelih od trovanja hranom, ali i veliko smanjenje količine hrane koja se svakodnevno bespotrebno baca, piše The Telegraph.

Međutim, upitno je u kolikoj mjeri bi hrana zaštićena bizinom, čiji bi rok trajanja praktički bio neograničen, s vremenom počela mijenjati svoj izvorni okus.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije