Kozmetički testeri sadrže tragove izmeta

Radiosarajevo.ba
Kozmetički testeri sadrže tragove izmeta


Kad god se u nekom kozmetičkom testeru pronađe E. coli, to znači da je netko otišao do WC-a, nije oprao/la ruke i onda zaronio/la prste u kremu! U novoj studiji ova bakterija je pronađena u svim kozmetičkim testerima.

Ne skoro svi, nego baš svi testeri ispitani u dvogodišnjoj američkoj studiji pozitivni su na E.coli.
Uz ovu bakteriju, uzorci ruževa, pudera, olovaka, krema i drugih kozmetičkih proizvoda kontaminirani su i bakterijama koje izazivaju herpes i konjunktivitis.

Najveća koncentracija bakterija pronađena je subotom kad je najveća posjećenost trgovina.

Ispitivanje je provedeno u robnim kućama, specijaliziranim trgovinama za kozmetiku i apotekama a vodila ga je dr. Elizabeth Brooks, s Jefferson Medical College u Pennsylvaniji.

"Kad god naiđete na E. coli, trebate pomisliti - E. coli znači izmet - kaže dr. Brooks.

Iz tog razloga stručnjaci preporučaju korištenje kozmetičkih testera koji se istiskuju iz tube ili stiskanjem na pumpicu, te da ruževe ili puder u kamenu koristite samo nakon što ste alkoholnom maramicom očistili površinu.

Međutim, dr. Brooks dodaje:"Bi li ja osobno koristila tester izložen javnosti ili dopustila svojoj kćerki da ga koristi? Moj odgovor je ne. Čak i kad su prodavačice savjesne u vezi brisanja proizvoda alkoholom one ipak nisu laboratorijski tehničari i ja nisam 100 posto sigurna u njih."

net.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije