Kosu možete posvijetliti na prirodan način: Treba vam samo jedan začin

0
Radiosarajevo.ba
Kosu možete posvijetliti na prirodan način: Treba vam samo jedan začin
Foto: Instagram / Kosa

Ovo je odlična alternativa skupim i štetnim bojama za kosu, a rezultat je fantastičan. Osim što može postati svjetlija kao nakon mora i sunca, kosa će izgledati i vidno zdravija.

Ova metoda posvjetljivanja namijenjena je svjetlo smeđoj i plavoj kosi, rezultati su tada najbolji - kosa je svjetlija dvije do tri nijanse. Također, bolji je izbor od klasičnih farbi jer ne oštećuje kosu.

Cimet će posvijetliti i kosu tamnije boje, ali tada tretman treba ponoviti više puta. Ponekad rezultat i izostane, a to ovisi o strukturi vlasi i boji..

Radnici ViK-a i u subotu na terenu: U ovim ulicama može doći do prekida u vodosnabdijevanju

Radnici ViK-a i u subotu na terenu: U ovim ulicama može doći do prekida u vodosnabdijevanju

Recept za masku od cimeta, količina za dugu kosu:

Sastojci:

  • tri kašike cimeta
  • tri kašike meda
  • pet žkašika balzama za kosu

Postupak:

Pomiješajte med i cimet da se dobro povežu pa u tu smjesu dodajte balzam. Maska se nanosi na čistu, osušenu kosu. Želite li dobiti učinak pramenova, tada kosu podijelite pa smjesu nanesite samo vanjski dio kose - u tom slučaju boja će posvijetliti kao da ste bili na moru i suncu.

Pazite da vam smjesa ne ostane na licu i ne utrljavajte je u vlasište, da ne bi došlo do iritacije kože.

Ako cvijeće napadaju štetočine, samo posadite ovu biljku: Prelijepo izgleda, a štiti sve oko sebe

Ako cvijeće napadaju štetočine, samo posadite ovu biljku: Prelijepo izgleda, a štiti sve oko sebe

Nakon nanošenja maske, kosu omotajte najlonom pa peškirom kako bi bilo toplo. Peškir maknite nakon pola sata, a maska pod najlonom neka ostane na glavi još četiri do pet sati. Na kraju isperite toplom vodom.

I ne zaboravite, ova maska namijenjena je posvjetljivanju prirodne boje kose, ne one koja je pobojana.

Kosa
Foto: Pinterest: Kosa

Cimet pomaže kod mnogih tegoba

*Napomena: Cejlonski cimet je puno učinkovitiji od klasičnog koji obično stavljamo u kolače.

Pomaže kod gripe i želučane tegobe

Cimet uništava bakterije u crijevima pa čak i teške primjerke poput E. coli. Imate li gripu ili probleme sa želucem, prokuhajte kašičicu cejlonskog cimeta u šoljici i pol vode - neka kipi polako 15 do 25 minuta. Potom neka odstoji još 15-tak minuta, mijenjat će boju od blijedo žute do zlatno crvene. Tu tekućinu popijte.

Evo kako da na suhim mjestima izraste nova trava: Trik koji djeluje za sedam dana

Evo kako da na suhim mjestima izraste nova trava: Trik koji djeluje za sedam dana

Neutralizira smradove

Cimet ima je topao, ugodan miris, a kako ubija bakterije, uništit će i one koje uzrokuju smrad u vašem domu. Jednostavno stavite koru cimeta u vrelu vodu i pustite da se para širi prostorom. Nakon pola sata smrad će nestati.

Ubrzava metabolizam

Želite li izgubiti pokoji kilogram viška, češće jedite cimet. On ubrzava rad metabolizma, a brzi metabolizam znači i lakši gubitak težine. Dobro je dodati kašičicu cimeta u jutarnju kafu ili njime posuti tost, zobene pahuljice itd., odnosno, dobro ga je uzimati ujutro, prenosi Remedy Daily.

Cimet
Foto: Pixabay: Cimet

Pomaže kod bolesnih desni i uklanja zadah

Kao što smo rekli, cimet ima dobra antibakterijska svojstva pa tako liječi i bolesno zubno meso, a uklanja i neugodan zadah iz usta. Promućkajte u ustima smjesu od dvije kapi eteričnog ulja cimeta i kašiku kokosovog ulja.

Koristan je kod dijabetesa tipa 2

Cimet pomaže u smanjenju razine šećera u krvi i povećava djelovanje inzulina. Za ljude s dijabetesom tipa 2 stručnjaci preporučuju da dnevno pojedu jedan do četiri grama cimeta.

Odbija kukce

Miris cimeta kukcima nije ugodan pa bježe od njega. Recimo, mravi će skrenuti sa svog puta pospete li ih s malo cimeta. Ili napravite liniju od cimeta na podu, tamo gdje imate problema s ulaskom mrava u kuću, i oni je neće prelaziti. Štapić cimeta možete staviti i u malu vrećicu da bi odjeću zaštitili od moljaca.

Pet stvari koje su zabranjene na balkonu u Njemačkoj: Iznenadit ćete se kad vidite pravila

Pet stvari koje su zabranjene na balkonu u Njemačkoj: Iznenadit ćete se kad vidite pravila

Pomaže kod depresije

Miris cimeta asocira na praznike, kolače i lijepe uspomene. Uz to, naučno je dokazano kako je odličan u borbi protiv crijevnih bakterija koje su povezane s depresijom. Prokuhajte ga u vodi i popijte kao čaj.

Pomaže kod gljivica na noktima

Onaj ko ih je imao zna koliko te gljivice mogu biti frustrirajuće i koliko ih se teško riješiti. Cimet je odličan u uništavanju gljivica, odnosno ulje od njegovog lišća koje se stavlja direktno na na nokat ujutro i navečer. Uz to, dobro je potopiti stopala u razrijeđeno cimetovo ulje pomiješano s gorkom soli.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije